Mette F. varsler opgør med Løkkes store projekt: »Det har suget så meget liv ud af nogle dele af landet«

Socialdemokratiets formand vil have undersøgt konsekvenserne af den kommunalreform, Lars Løkke Rasmussen satte i søen i 2007. Hun mener, den har suget liv ud landområderne og varsler derfor en ny kurs med udflytning af uddannelser. Venstre kalder det en halvvejs diagnose uden konkrete løsninger.

Lørdag holder Socialdemokratiet kongres i Aalborg, og her vil partiformand Mette Frederiksen varsle et opgør med Lars Løkke Rasmussen storstilede kommunalreform fra 2007. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En af de største politiske bedrifter, Lars Løkke Rasmussen har stået bag, er den kommunalreform, som i 2007 samlede 271 kommuner til 98, omdannede 13 amter til fem regioner og dermed »formgav Danmark påny«.

Det fortalte statsministeren selv, da han i anledning af sin 50-års fødselsdag i 2014 gav et interview til Berlingske.

Men i dag - ti år efter reformen - bør Lars Løkke se mere kritisk på sin egen bedrift, mener Socialdemokratiets leder Mette Frederiksen.

For den samlede ikke kun kommuner og amter i større og mere effektive enheder - den satte også gang i en bølge af lukkede skoler, lukkede rådhuse og lukkede servicefunktioner, som har dræbt det lokale byliv og skabt fraflytning fra store dele af landet, mener hun.

Derfor vil Socialdemokratiets formand på partiets kongres lørdag i Aalborg varsle et opgør med Løkkes prestigeprojekt.

»Der har været en meget stærk tro på, at hvis bare vi samlede tingene i få, store enheder, så ville det også blive billigere og bedre. Det var det, Lars Løkke lovede, da han som indenrigsminister stod bag kommunalreformen. Men jeg må bare sige, at når jeg ser ud på Danmark nu, så har jeg aldrig set en større risiko for, at landet knækker over, end i dag,« siger Mette Frederiksen og betegner opgøret med reformen som en »vigtig del« af sit politiske projekt fremadrettet som evt. kommende statsminister.

Konkret vil Socialdemokratiets formand dog ikke skabe flere kommuner, men derimod rykke fire nye skattecentre ud i landet, flytte Fiskeristyrelsen til Nordjylland og lave forsøg med at oprette mindre velfærdscentre, der kan stå for serviceopgaver som f.eks. pasudstedelse, jobcenter og socialrådgivning lokalt.

Derudover foreslår Mette Frederiksen, at flere uddannelsesinstitutioner skal flyttes ud.

»Nu har vi talt om udflytning af statslige arbejdspladser. Men jeg synes også, vi skal tale om udflytning af uddannelser. Helt konkret mener jeg, at professionsuddannelserne - pædagog, skolelærer, sygeplejerske - er blevet for centreret i de større byer. Dem skal vi nu begynde at tænke den modsatte vej,« siger hun og understreger, at universiteter dog ikke bør udflyttes.

Endelig vil Socialdemokratiet hurtigst muligt sætte gang i en evaluering af kommunalreformen, som skal give svar på, om folk også har fået bedre velfærd siden 2007, sådan som Lars Løkke Rasmussen lagde op til. Evalueringen skal danne grundlag for, at hun som mulig kommende statsminister kan sætte sig i spidsen for at trække tendensen i den modsatte retning - selvom det bliver svært.

»Det har suget så meget liv ud af nogle dele af landet med kommunalreformen, at vi ikke kommer til at kunne rette fuldstændig op på det,« siger Mette Frederiksen.

Kommunalreformen er ti år gammel, og I har selv siddet i regering i fire af de ti år. Hvorfor gjorde I ikke mere i de år, I sad med magten?

»Man kan jo altid diskutere, om man skal få sine gode idéer tidligere, end jeg nu engang får dem. Jeg kan bare se et Danmark i ubalance. Og det gør stort indtryk på mig, når jeg bevæger mig rundt i landet, at der nogle steder er en håbløshed i forhold til, om man kan holde liv i sit lokalsamfund,« siger hun.

Var I ikke også selv med til at centralisere i de fire år, du meget behændigt ikke nævner - nemlig årene fra 2011 til 2015?

»Kommunalreformen er helt entydigt Fogh og Løkkes politiske projekt. De vedtog det med et rent blåt flertal. Men der blev også centraliseret, da vi sad i regering, og jeg må bare sige, at jeg nu er nået til den konklusion, at centraliseringen har taget overhånd.«

»Den perfekte storm«

Kommunalreformen er i anledning af sin tiårs fødselsdag blevet vendt og drejet. Og ifølge formand for Kommunaldirektørforeningen, Henrik Kolind, er man nået frem til, at der har været mange faglige fordele ved at gøre kommunerne større - men at det også har haft konsekvenser.

»Man skal nok være helt blind for at påstå, at kommunalreformen ikke har skabt problemer. Der er sket en centralisering af en række funktioner, og særligt på skoleområdet er der blevet nedlagt en del skoler, som er et reelt problem for mindre bysamfund,« siger han.

Tal fra Undervisningsministeriet viser, at cirka hver 12. grundskole er lukket mellem 2007 og 2016. Sidste år var der 2.430 grundskoler mod 2.763 i 2007.

Forskningschef og kommunalforsker Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole mener, at først kommunalreformen og dernæst den økonomiske krise har fungeret som »den perfekte storm«, der har skabt en »voldsom centralisering«. Og han tror ikke på, at udviklingen nu kan vendes igen.

»Løbet er kørt. Den accelererende centralisering, som kommunalreformen var med til at give, kan ikke rulles tilbage. Der er god grund til at undersøge, hvordan reformen har påvirket velfærden. Men det handler nok også om, at man gerne vil vise, at den der gode idé, Lars Løkke kom med, måske har fungeret knap så godt,« siger Roger Buch.

DF ser ingen grund til evaluering

Hos Dansk Folkeparti bliver Mette Frederiksens melding langt hen ad vejen tolket positivt. Men de vil ikke bakke op om at få evalueret kommunalreformen - en reform, DF i øvrigt selv lagde stemmer til.

»Der ligger nok lidt politisk drilleri i det. Lars Løkke var jo arkitekten bag kommunalreformen som daværende indenrigsminister. Og der mener vi altså, at vi bør gå efter bolden frem for manden og se at få sat gang i en decentralisering frem for en evaluering,« siger gruppeformand Peter Skaarup.

Regeringspartiet Venstre betegner Socialdemokratiets udmelding som »Mette Frederiksen Classic«.

»Man stiller en halvvejs diagnose og brokker sig over problemerne uden rigtig at have løsninger på det. En evaluering er jo ikke en løsning, hvis ikke hun er villig til også at rulle kommunalreformen tilbage - og det lyder ikke til, at det er det, hun vil,« siger fungerende politisk ordfører Louise Schack Elholm.

Hun mener, at kommunalreformen var »nødvendig«, men er samtidig med på, at der skal arbejdes for at holde liv i lokalsamfundene.

»Det er det, vi har gjort med udflytning af statslige arbejdspladser, mens Socialdemokraterne i regering stod for det modsatte,« siger hun.