Mails afslører: Anker Boye vidste, at millionstøtte var ulovlig

Odense Kommune gav millionstøtte til Odense Sport & Event, selvom kommunen var klar over, at støtten var ulovlig, afslører mails.

Odenses tidligere mangeårige borgmester Anker Boye (S), der trådte tilbage 1. januar 2017. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Odense Kommune har i strid med loven givet millionstøtte til Odense Sport & Event – og byens tidligere borgmester Anker Boye (S) samt adskillige politikere og embedsfolk var klar over det.

Det viser en række dokumenter, som Fyens Stiftstidende har fået aktindsigt i.

I oktober 2013 forlængede Odense Kommune en lejeaftale for Arena Fyn, som Odense Sport & Event ejer, og det betød, at virksomheden var sikret en årlig betaling fra kommunen på 1,7 millioner kroner over fem år. Samlet betød det 8,5 millioner skattekroner.

Men allerede i januar samme år blev Anker Boye og resten af Økonomiudvalget i Odense Kommune advaret om, at en forlængelse af aftalen med Odense Sport & Event ville være ulovlig, afslører mails.

»Såfremt man imødekommer Odense Sport & Events forslag om at forhøje samt forlænge lejebetalingen, må dette derfor betragtes som en ulovlig kommunal driftsstøtte til en privat erhvervsvirksomhed,« står der i en mail med syv embedsmænd som afsendere.

Topfolk bad om flere penge

De to topfolk i Odense Sport & Event, Niels Thorborg og Thomas Christensen, sendte i slutningen af 2012 et brev til Odense Kommune og anmodede om flere penge, og i brevet lægger de to erhvervsmænd ifølge Fyens Stiftstidende ikke skjul på, at deres virksomhed var hårdt presset økonomisk.

Derfor ønskede Odense Sport & Event at forlænge lejeaftalen med kommunen.

I februar 2013 sendte Anker Boye en mail til Niels Thorborg og Thomas Christensen, hvor han gjorde det klart, at Odense Kommune ikke kunne forlænge lejeaftalen. På det tidspunkt var borgmesteren altså ifølge Fyens Stiftstidende orienteret om, at det ville være ulovligt.

Alligevel valgte kommunen i oktober 2013 at forlænge den femårige lejeaftale for Arena Fyn.

Hvad der er sket i løbet af de otte måneder, hvor Odense Kommune valgte at ændre mening, står hen i det uvisse. Fyens Stiftstidende har søgt aktindsigt i al korrespondance mellem kommunen og Odense Sport & Event i den periode, men ingen mails er blevet udleveret til avisen.

Kommunen erkender: »Sandsynligvis« ulovligt

Odense Kommune udsendte mandag en pressemeddelelse om sagen, hvor kommunen erkender, at aftalen »sandsynligvis« er i strid med reglerne.

»Odense Kommunes tillægsaftale om brugsretten til Arena Fyn fra oktober 2013 er sandsynligvis i strid med reglerne om støtte. Det vurderer Odense Kommunes advokat, fra Advokatfirmaet Horten, efter at aftalen om brugsretten til Arena Fyn er blevet gennemgået, som en del af den samlede gennemgang af kontrakter på eventområdet,« skriver kommunen.

Odense Kommune havde ifølge advokatfirmaet ikke hjemmel til at give penge til Odense Sport & Event, og derfor kan der ifølge kommunen være tale om ulovlig erhvervsstøtte, lyder det i pressemeddelelsen:

»Odense Kommunes advokat fra Advokatfirmaet Horten vurderer nu, at Odense Kommune ikke var aftaleretlig forpligtet til yderlig betaling til den pågældende virksomhed, som følge af kommunes mangelfulde udnyttelse af brugsretten til Arena Fyn, og at der derfor er tale om støtte. Der kan også være tale om, at denne støtte er helt eller delvis ulovlig.«

Kommunalforsker og forskningschef ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Roger Buch er ikke i tvivl:

»Der ligger et notat fra kommunens egen juridiske afdeling, som siger helt entydigt og i klar tale, at det vil være ulovligt at give de ekstra penge. Og så gjorde man det alligevel. Der er ingen tvivl om, at det er ulovligt,« siger han til Berlingske.

Ekspert: »Åbenlyst« ulovligt

Sagen om Arena Fyn kommer i kølvandet på flere andre sager om kommunal erhvervsstøtte i Odense Kommune.

Fyens Stiftstidende har afdækket, hvordan kommunen forsatte med at betale skattekroner til arrangøren af robotmessen Robobusiness Europe trods flere advarsler om, at virksomheden var i fare for at gå konkurs.

Og avisen har også beskrevet, hvordan Odense Kommune og Odense Sport & Event, i forlængelse af en koncert med Sting og Paul Simon i 2015, lavede en underhåndstale om, at kommunen skulle bestille ydelser for to millioner kroner, som ikke skulle skrives ind i den underskrevne støtteaftale for koncerten. Den sag skal nu gennemgås af Statsforvaltningen.

Ifølge Roger Buch er der tale om ulovlig støtte i alle tre sager.

»Det har været fuldstændig åbenlyst hele vejen igennem, at Odense Kommune har givet ulovlig erhvervsstøtte. Kommunen har haft forskellige bortforklaringer i de andre sager, men i den nye sag om Arena Fyn kan ikke engang kommunen selv benægte det, når der er så klart et bevis,« siger han.

Berlingske har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Anker Boye. Han stoppede som Odenses borgmester ved årsskiftet og blev afløst af partifællen Peter Rahbæk Juel (S).