Løkke: »Vi kan jo ikke tvinge folk til at tage ministerposter på sig«

Imens Venstre og Dansk Folkeparti nærmer sig hinanden, meddeler de Konservative, at man ikke sætter næsen op efter ministerposter. På sidelinjen minder Liberal Alliance om, at Løkke og Thulesen Dahl ikke kan tælle til 90 alene.

Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bogstavkombinationerne for landets nye regering svinder i takt med, at partilederne går ind og ud fra forhandlinger hos den kongelige undersøger, Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen (V). Flertalsregeringen var dødfødt, og onsdag har de Konservative meddelt, at man ikke gør sig nogen forhåbninger om ministerposter i denne omgang.

»Vi kan jo ikke tvinge folk til at tage ministerposter på sig, hvis ikke de har lyst til det,« sagde Lars Løkke Rasmussen onsdag aften efter en lang forhandlingsdag.
»Vi ved jo også allerede, at en regering bestående af alle fire partier ikke har nogen fremtid for sig. Så der er nok ikke så ufattelig mange udfaldsmuligheder. Men det er heller ikke det, der er det afgørende,« tilføjer han.

Ifølge politiske iagttagere er der meget, der peger i retning af en VO-regering, og Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl (DF), har også både været til en privat middag hjemme hos Løkke tirsdag aften og haft flere timer om forhandlingsbordet på Christiansborg end Liberal Alliance og De Konservative. Thulesen Dahl forklarer situationen med, at Løkke har en »interesse i at være ret afklaret med Dansk Folkeparti« på grund af partiets nu 37 mandater.

»Det afgørende er, om uoverensstemmelserne kan overvindes i et omfang, så det er relevant for os at gå med i regeringen - og det arbejder vi på, for det er ikke sådan, at vi er skræmt af tanken om at sidde i regering, forudsat at grundlaget er i orden,« sagde DF-formanden.

Løkke pointerer ligeledes, at han ikke går efter regeringsmagten alene for postens skyld.

»Selvfølgelig vil jeg gerne være statsminister, det siger sig selv. Men det er ikke båret af en karrieremæssig ambition. Det er båret af et ønske om at komme til at stå i spidsen for en regering og et samarbejde på Christiansborg, som fremmer det Danmark, jeg selv tror på. Jeg ved godt, at det kun er hver femte, der har stemt på Venstre, og derfor kan det ikke være en til en det, jeg ønsker,« medgiver Løkke.

Blå bloks to største partier er ifølge Thulesen Dahl ikke nået tættere på en afklaring. Men der er onsdag kommet »tekster på bordet«.

Selvom DF-formanden mener, at det især er Venstre, der må komme Dansk Folkeparti i møde, kom han onsdag med en udmelding, der bredt tolkes som, at han er ved at bløde op på kravet om en vækst i den offentlige sektor på 0,8 procent.

»Det er ikke et mål i sig selv. Det er en refleksion over, hvad der skal til for at løfte opgaverne i tilfredsstillende omfang. Målet er et ordentligt sundhedsvæsen, en værdig ældrepleje og ordentlige arbejdsvilkår for politiet. Vækstraten er et middel dertil,« sagde Thulesen Dahl.

Løkke kvitterede med at understrege vigtigheden af et par sager, der står højt på DFs liste:

»Det er vigtigt, at en ny regering respekterer valgets tale. Der er sendt klare signaler fra danskerne om, at man ønsker at prioritere kernevelfærd, sundhed og de ældre.«

Venstre-formanden understregede efterfølgende, at det også er vigtigt, at han kan se sig selv i øjnene og genkende sit partis retning i regeringsgrundlaget.

Samme krav har Liberal Alliances partileder, Anders Samuelsen (LA), der i skarpe vendinger foran den samlede presse slog fast, at Løkke ikke kan tælle til 90 mandater alene med Dansk Folkeparti.