Løkke efter debat: Der er mere der samler end skiller

På tværs af partierne viste åbningsdebatten en fælles erkendelse af udfordringer for Danmark, siger Løkke.

Åbningsdebat i Folketinget. Statsminister Lars Løkke Rasmussen og Socialdemokraternes formand Mette Frederiksen får en snak under åbningsdebatten i Folketinget torsdag d. 6 oktober 2016. (Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

København. Efter uger med strid om topskat, kontanthjælpsloft og pensionsalder lykkedes det politikerne på Christiansborg at skabe en fælles forståelse i torsdagens åbningsdebat.

Det mener i hvert fald statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

- Jeg glæder mig over, at der ret bredt har været en fælles anerkendelse af de udfordringer, vi står med.

- Der er en fælles analyse og en fælles erkendelse af, hvad der gør Danmark til et godt land, siger Lars Løkke Rasmussen og tilføjer:

- Med afsæt i det kan man kun blive positiv, for så drejer det sig kun om at komme fra analyse til handling. Det er derfor, vi har lagt en plan frem, siger Løkke.

Debatten bekræftede dog endnu en gang, at Liberal Alliance står fast på topskattelettelser på fem procentpoint for alle lønindkomster. Får man ikke den indrømmelse, vil partiet vælte regeringen, fastslog Simon Emil Ammitzbøll.

Og det gør Liberal Alliance ikke, fastslog Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl.

Statsministeren valgte dog at fokusere på de positive ting i sin opsummering af debatten.

Han fremhævede blandt andet, at Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, i sit indlæg fastslog, at Danmark står over for fem udfordringer.

Blandt dem var to af regeringens fokuspunkter. Nemlig, at der er for lav vækst og produktivitet og for mange ikkevestlige flygtninge- og indvandrere, der ikke er i arbejde.

- Der er mere, der samler, end der skiller os, siger Lars Løkke Rasmussen og tilføjer:

- Vi har en forpligtelse til at levere ansvarlige løsninger kort efter sidste folketingsvalg. Det er det, vores borgere forventer af os, siger Løkke.

Mette Frederiksen var på samme linje:

- Ikke mindst de største partier har i dag givet tilsagn om, at vi ønsker en bred aftale. En aftale, der skal løse de udfordringer, vi står over for. Der er blandt andet ønske om at sikre en vækstpakke.

- Så jeg vil afstå fra almindelig polemik, og sige: Lad os nu komme til forhandlingsbordet, siger Mette Frederiksen.

Og forhandlingerne kommer meget snart, fastslår Løkke. Fredag vil partierne få en teknisk gennemgang af regeringens forslag til ny boligskat og system for ejendomsvurderinger.

Derefter indledes de egentlige forhandlinger i næste uge, siger Lars Løkke Rasmussen.

Det er regeringens mål at indgå en aftale i midten af november.

/ritzau/