Impotente grødbønder, småbørnspædagoger og socialdemokrater!

Statsminister Lars Løkke Rasmussen og Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, får en snak under åbningsdebatten i Folketinget. Foto: Liselotte Sabroe Fold sammen
Læs mere

Må jeg være fri! Ti stille! Det er for galt. Jeg finder mig ikke i det! Det er det samme hver gang. Det er det samme hver eneste gang. Man har en plan – en genial plan! – og så er man omgivet af hundehoveder og hængerøve, lusede amatører, elendige klamphuggere, latterlige skidesprællere, talentløse skiderikker, impotente grødbønder, småbørnspædagoger og socialdemokrater!«

Jo, salig Egon Olsen fra Olsen Banden kunne nok udtrykke sig i et direkte sprog, men at bandelederen fra filmene af samme navn skulle få en central rolle i dansk politik under åbningsdebatten i folketinget i går, havde ingen forudset. Men Mette Frederiksen kunne efter at have set Olsen Banden i weekenden se klare ligheder mellem Egon Olsen og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

»Sæsonen er skudt i gang. Statsministeren har en plan. En genial plan, må man forstå. Simpelthen genial. Alt er timet og tilrettelagt. Statsministeren skal bare bruge et telt, nogle pløkker og så et par velvillige herrer, der kan hjælpe med at stramme bardunerne,« sagde Mette Frederiksen til stor moro og ironiserede over Anders Samuelsens ultimatum om at give topskattelettelser til partiets tidligere storsponsor, Saxo Bank-­rigmanden Lars Seier Christensen.

»Der er også en rigmand i Schweiz. Et pengeskab i Finansministeriet. Dynamit-Anders er klar,« fortsatte hun.

Muligvis havde Mette Frederiksen glemt, at Egon Olsen tilbagevendende hamrede løs på socialdemokrater, og Samuelsen var også hurtig til at fange morskaben. Han skød tilbage, at hvis han var »Dynamit-Anders«, så måtte Mette Frederiksen være »Yvonne« – »konstant på jagt efter andre folks penge, aldrig villig til at arbejde selv, fordi hun altid har en konfirmation, et bryllup eller en ferie, hun skal på«.

Jo, ordvekslingerne var sjove, skarpe og sarkastiske, og på den måde foldede demokratiet sig ud på fornemmeste vis under torsdagens maratondebat. Men trods al morskaben og den på overfladen afslappede stemning mellem politikere fra forskellige partier er sandheden fortsat, at der lige under overfladen er kaos i dansk politik.

Blokpolitikken er under opløsning, og blå blok er stivnet i en intern strid om særligt topskattelettelser, og under debatten var der ingen opblødning i de fastlåste positioner.

På den ene side fastholdt DF, at partiet ikke vil give de rigeste topskattelettelser. På den anden fastholdt LA deres ultimatum om topskattelettelser på mindst fem procentpoint hele vejen op for ikke at vælte regeringen – ja, partiets gruppeformand, Simon Emil Ammitzbøll, indrømmede sågar, at partiet er »kravlet rigtigt højt op« i træet. »For nogle gange kan det være en god idé at se tingene sådan lidt fra oven, så man ikke fortaber sig i detaljer og taktik,« lød hans krølle.

Så skal Danmark til valg inden jul? Måske, debatten i går viste umiddelbart ingen vej ud af krisen, og hvis Egon Olsen skulle have bedømt den, havde den muligvis lydt sådan her:

»Impotente grødbønder, småbørnspædagoger og socialdemokrater!«