Langt flere asylansøgere – langt færre sigtede

Selv om langt flere asylansøgere er kommet til Danmark de seneste år, er antallet af sigtelser mod asylansøgere faldet markant, viser en aktindsigt. »Meget positivt,« lyder det fra Røde Kors. Godt, men ikke godt nok, mener DF.

Rigspolitiet kan ikke forklare et fald i antallet af sigtelser mod asylansøgere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens antallet af asylansøgere i Danmark er eksploderet det seneste par år, er antallet af sigtelser mod flygtninge og migranter faldet: Hvor omkring hver syvende asylansøger i 2013 blev sigtet for en forbrydelse, så var det samme i løbet af de første 11 måneder af 2015 tilfældet for cirka hver tyvende asylansøger.

Det viser tal fra Rigspolitiet, som Berlingske har fået aktindsigt i.

Hos Røde Kors, der driver landets asylcentre sammen med kommunerne, påpeger asylchef Anne la Cour, at faldet i antallet af sigtelse er klart i faktiske tal og »enormt« i forhold til de mange flere asylansøgere, der er kommet.

»Det er meget, meget positivt. Det bekræfter også den melding, som vi får fra de lokale politikredse: At kriminaliteten ikke stiger i forbindelse med etablering af asylcentre,« siger Anne la Cour.

Kriminaliteten blandt de mange flygtninge og migranter, som i øjeblikket søger mod Vesten, har været stærkt diskuteret, siden indvandrergrupper nytårsnat begik sexovergreb i en række europæiske byer. Mest opsigtsvækkende i Köln foran domkirken og et magtesløst politi.

Selve aktindsigten viser, at 1.049 asylansøgere i 2013 blev sigtet for at overtræde straffeloven. Tallet faldt i 2014 til 813 og steg derefter en anelse sidste år til 856. Én person kan sagtens være sigtet for flere forbrydelser, men det samlede antal sigtelser mod asylansøgere er faldet uafbrudt i perioden, fra 2.467 i 2013 til 1.896 i 2015.

Faldet er sket samtidig med, at antallet af asylansøgere er mere end fordoblet fra 7.557 personer i 2013 til 18.492 personer per 30. november 2015.

Rigspolitiet kan ikke forklare faldet i antallet af sigtelser mod asylansøgere.

»Vi har desværre ikke analyseret det her godt nok til, at vi kan sige noget om, hvorfor udviklingen er, som den er,« lyder det i et skriftligt svar fra Rigspolitiets kommunikationssektion.

Tager godt imod

Samsø har landets måske højeste koncentration af asylansøgere med et indbyggertal på ca. 3.700 og ca. 350 asylansøgere. Jan Andersen, politiinspektør ved Østjyllands Politi og chef for lokalpolitiet i Østjylland, mener umiddelbart ikke, at den seneste tids asylpres har givet større problemer med kriminalitet på øen:

»I løbet af de halvandet år, hvor asylansøgerne har været på øen, har der været to voldssager og et butikstyveri. De to voldssager var internt mellem to asylansøgere. Og det er, hvad der har været af straffelovovertrædelser i forbindelse med asylansøgere derovre.«

Forklaringen er ifølge Samsøes borgmester, Marcel Meijer (S), at øboerne tager godt imod asylansøgerne, som gengælder gæstfriheden.

»Mange har for eksempel haft lyst til at deltage i det frivillige arbejde, og der skabes mange personlige relationer mellem samsingere og asylansøgere. I det hele taget går vi ikke ud fra, at vores gæster vil os noget ondt, og det smitter åbenbart af den anden vej,« siger borgmesteren og fortsætter:

»Vi oplever også, at de asylansøgere, som kommer hertil, er fredelige mennesker, som ønsker et bedre liv. Og når man ser TV-­billederne, er det med god grund.«

Fald i sigtelser

Rigspolitiets landsdækkende tal fortæller Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Kofod Poulsen, to ting:

»At asylansøgere er mindre kriminelle i 2015 end i 2013. Men at der stadig er meget store problemer med kriminalitet blandt folk, som søger asyl i Danmark.«

Kan forklaringen være, at der kommer flere asylansøgere til Danmark, som ønsker et reelt helle frem for et sted at begå kriminalitet?

»Ja, det er absolut én mulighed.«

Kan du komme i tanke om andre forklaringer?

»Næ, jeg synes bare, der er grund til at glæde sig over faldet. Og påpege, der stadig er et stort problem,« siger Peter Kofod Poulsen og fortsætter:

»Episoder som den i Köln nytårsnat viser, at der er nogle meget, meget store problemer – også blandt asylansøgere – i forhold til, hvordan man begår sig i Europa. Det, vi så i Köln, må ikke ske i Danmark.«

De Radikales rets- og udlændingeordfører, Sofie Carsten Nielsen, glæder sig over faldet i antallet af sigtelser, men betoner, at én kriminel handling er én for meget.

»Men helt pragmatisk er det godt at se, at i en periode, hvor vi har taget rigtig, rigtig mange flygtninge, så har det ikke ført til stigende kriminalitet – faktisk til et faldende antal sigtelser,« siger Sofie Carsten Nielsen.

Det har ikke været muligt at få oplyst fra Rigspolitiet hvilke straffelovsovertrædelser, asylansøgere typisk sigtes for. Tidligere og i forbindelse med stigning i antallet af sigt­elser, har Rigspolitiet oplyst, at sigtelserne typisk handlede om forbrydelser som butikstyveri, lommetyveri, hæleri, dokumentfalsk og overtrædelse af udlændingelovgivningen.