Sofie Gråbøl: Det er svært at være stolt af Danmark

Den danske skuespiller Sofie Gråbøl, der i Storbritannien er kendt som »stjernen fra Forbrydelsen«, har svært ved at genkende Danmark i øjeblikket.

Sofie Gråbøl er især blevet kendt i Storbritannien for sin rolle i den danske dramaserie Forbrydelsen, der oversat til engelsk hedder The Killing. Siden har hun været med i flere engelsksprogede produktioner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Jeg har svært ved at genkende mit land lige nu. Jeg ønsker at være stolt af Danmark, men det er ikke let.«

Sådan siger den danske skuespiller Sofie Gråbøl i et interview med britiske The Guardian, efter Folketinget tirsdag vedtog den omstridte asyllov.

Sofie Gråbøl er ikke i tvivl om, at Danmarks omdømme har lidt skade.

»Vi er ikke klar over, hvordan vi bliver opfattet i udlandet, og jeg tror, ​​det her har skadet Danmarks image enormt meget,« siger hun.

Flere internationale medier har da også allerede onsdag trykt karikaturer af danske politikere på baggrund af asylloven. The Guardian har afbilledet den danske statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V), som nazist omgivet af legoklodser, dansk gris og med referencer til Carlsberg.

»Danmark har så mange ressourcer; vi er et af ​​de rigeste lande i verden, og alligevel vil vi at stå foran mennesker, der er i den mest sårbare situation og har rejst i ugevis, og argumentere med dem om, hvorvidt deres guldkæde har affektionsværdi eller ej. Det er rystende. Vi taler om mennesker, der har mistet alt,« siger Sofie Gråbøl til The Guardian.

Hun holder sig ikke tilbage for at komme med en analyse af den politiske udvikling i Danmark.

»Vi har en meget stærk og stolt tradition for debat, hvor alle giver udtryk for forskellige synspunkter. Det har sine fordele, men også farer. Vi har været vant til, at det meget højreorienterede parti Dansk Folkeparti har foreslået de mest uhyrlige ting i mange år. Vi antog alle, at der ikke var nogen grund til at frygte dem,« siger skuespilleren, der nu mener, de har fået stor indflydelse.

Sofie Gråbøl er selv overrasket over, at loven blev vedtaget i Folketinget, og hun er ikke glad for politikernes argumenter.

»Det er skræmmende at se dem forsøge at forklare det hele rationelt. Det er en symbolsk lov, der ikke får nogen indflydelse på budgettet (…) Politiet har allerede sagt, at loven ikke kan bruges - de er ikke eksperter ud i antikviteter, og de har ikke viden eller færdigheder til at bedømme, hvad der er værdifuldt eller ej,« forklarer Sofie Gråbøl de britiske læsere.

Nok er den danske skuespillerinde kritisk over for den nye lov, men hun nævner også, at Danmark næstefter Sverige er det land i Europa, der bruger flest penge på de flygtninge, der kommer.

Hun håber, at »disse nationalistiske dage« er talte, og at det åbensindede og humanistiske Danmark igen får overtaget.