Læger sender ønskeseddel til Astrid Krag

Foreningen Yngre Læger sender torsdag et usædvanligt julebrev til sundhedsminister Astrid Krag, der opfordres til at droppe en forkætret fireårsregel på medicinuddannelsen.

Det kan kun gå for langsomt med at få fjernet en regel, der siger, at nyuddannede læger skal være begyndt på deres speciallægeuddannelse inden for fire år.

Det mener Yngre Læger, der nu tager konsekvensen af, at måneders kritik af reglen tilsyneladende preller af på beslutningstagerne på Christiansborg. Foreningen har derfor offentliggjort et juleprotestbrev på Facebook adresseret sundhedsminister Astrid Krag (SF) - et brev, der foreløbigt har fået over 2.600 »likes«, og som sendes i fysisk form til ministeren torsdag.

»Kære Astrid Krag. Yngre Læger har kun ét ønske til dig i år: Nemlig, at du suspenderer fireårsreglen, mens vi sammen arbejder på at få et godt alternativ på plads. God jul og godt nytår. Fra Yngre Læger«, står i foreningens brev.

Lisbeth Lintz, formand for Yngre Læger, kalder fireårsreglen et »kæmpe problem«.

- Det er kritisabelt, at man i Danmark, hvor vi mangler speciallæger på grund af en tidsfrist, dømmer ellers kompetente læger ude fra at kunne blive videreuddannet til præcis de speciallæger, vi mangler. Som konsekvens tager flere til Norge for at blive uddannet til speciallæge, siger hun til Berlingske Nyhedsbureau.

- Vi må jo konstatere, at der fortsat ikke er noget, som er ændret fra politisk hold, og at der desværre ikke arbejdes på i fællesskab at finde det alternativ, der skal til for at imødekomme de problemer, reglen medfører, tilføjer Lisbeth Lintz.

Medicinuddannelsens fireårsregel blev indført af daværende sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V) med virkning fra 1. august 2008. Formålet var at tilskynde nyuddannede læger til hurtigere at specialisere sig, men ifølge Yngre Læger har effekten været den stik modsatte.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra sundhedsminister Astrid Krag.