LA: Uklogt af DR at droppe danske programmer

Liberal Alliances Mette Bock mener, at DR gør det let for sine kritikere at så tvivl om stationens eksistensberettigelse, når DR1 skærer ned på danske udsendelser.

Foto: per Arnesen / Fri. Stillfoto fra tv-serien '1864' som blev vist på DR i efteråret 2014.
Læs mere
Fold sammen

Det er både uklogt og meget skuffende, at DR1 har ladet andelen af udsendelser på dansk styrdykke de seneste år. Det siger Mette Bock (LA), Liberal Alliances medieordfører.

Tal fra Gallup TV-Meter viser ifølge Jyllands-Posten, at udsendelser på dansk fyldte 28,4 procent af DR1s sendeflade i 2014, mens det tilsvarende tal i 2010 var 55 procent. Til sammenligning var det hele 70,8 procent af programmerne hos konkurrenterne fra TV 2, der i 2014 var danskproducerede.

»Det er utroligt skuffende. Det er sådan set noget af det, der er pointen med, at man har en ikke-kommerciel station, at vi skal holde fast i det danskproducerede og dansksprogede,« siger Mette Bock, der selv har en fortid som DR-chef.

Hun mener, at DR gør sig sårbar, fordi det gør det lettere for kritikere at sætte spørgsmålstegn ved stationens eksistensberettigelse, når man minder mere og mere om en kommerciel station.

»Der er en grund til, at vi har public service-stationer, og det er netop, at vi er et lille land, et lille sprogområde, en lille kultur. Der er væsentligt at have en anden stemme i forhold til det meget kraftigt voksende kommercielle marked. Hvis public service-stationer kun gør det samme som de kommercielle, så er der ikke så meget grund til at have dem,« siger Mette Bock.

Hun mener, at DR selv bør kunne se, at man er nødt til i højere grad at prioritere det danske.

»Jeg synes virkelig, det er uklogt af DR, at man ikke helt af sig selv løser den her opgave. Det er som om, at man skal tvinges til truget hver gang, man taler om de her ting«.