LA: Fint med fuldt kørselsfradrag til EU-borgere

Liberal Alliance ser intet problem i, at EU-borgere med arbejde i Danmark og bopæl i deres hjemlandet kan få mange tusinde kroner i kørselsfradrag.

»Det er fair, at de fradrag, der gælder for danske arbejdstagere, at de også gælder for udenlandske arbejdstagere. Vi synes ikke østeuropæere eller andre EU-borgere, der kommer til Danmark skal betale mere i skat end danskerne,« siger Liberal Alliances skatteordfører, Ole Birk Olesen og uddyber, at kørselsfradrag ikke kan sammenlignes med diskussionen om børnechecken. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En polsk murer, der betaler skat i Danmark, kan få et dansk skattefradrag på knap 9.000 kroner om måneden ved at køre hjem på weekend i hjemlandet tre gange på en måned. Det viser nye beregninger fra Avisen.dk, som er bekræftet af to danske skatteeksperter. Og det er helt fair, mener Liberal Alliances skatteordfører, Ole Birk Olesen (LA).

»Det er fair, at de fradrag, der gælder for danske arbejdstagere, at de også gælder for udenlandske arbejdstagere. Vi synes ikke østeuropæere eller andre EU-borgere, der kommer til Danmark skal betale mere i skat end danskerne,« siger han og uddyber, at kørselsfradrag ikke kan sammenlignes med diskussionen om børnechecken.

»Det her fradrag går på, at de skal betale det samme i skat som danskerne givet de forhold og kørselskilometer, de har. Problemet opstår, når det kombineres med, at man for eksempel også får børnepenge udbetalt eller andre sociale ydelser, så kan man ende i den situation, at man faktisk får flere penge ud af statskassen, end man betaler i skat. Det synes jeg er et problem, men jeg synes ikke, at det er et problem, at man får de samme skattefradrag,« siger Ole Birk Olesen.

I modsætning til Liberal Alliance kræver både Dansk Folkeparti og Enhedslisten nu, at skatteminister Morten Østergaard (R) sætter et loft for det danske kørselsfradrag.

Ved at køre frem og tilbage mellem Krakow i Polen og en arbejdsplads i København, kan man ifølge Avisen.dk få et skattefradrag på 2.990 kroner, hvis man tager færgen. Også udgifterne til de to færgebilletter kan man få et fradrag for. Og det gælder også for hver person, selvom om flere deler samme bil.

Tager man tre ture på en måned, får man et fradrag på 8.970 kroner.

Som tommelfingerregel sparer man en tredjedel af det beløb i skat. Det vil sige en besparelse på 2.990 kroner.

Hvor mange udenlandske borgere, der reelt benytter sig af kørselsfradraget, fremgår ikke af Avisen.dks artikel.