Kvinderne går til Villy og venstrefløjen

De kvindelige vælgere siver fra Venstre, Konservative og de Radikale. Thorning går stærkt frem blandt yngre kvinder, men SFs Villy Søvndal trumfer alle som damernes nye ven.

Villy Søvndal trækker kvindelige vælgere. Foto: Lars Helsinghof Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En uge før valget kan meningsmålinger konkludere én ting med sikkerhed: Næsten alle partier taber vælgere, mens Ny Alliance stjæler stemmer, og SF tordner frem. Det er ikke mindst kvinderne, der trækker den udvikling, viser nye Gallup-tal. Om end kønsforskellen ikke er stor, siver et større antal kvinder end mænd fra Venstre, de Konservative og de Radikale. F.eks. mister Venstre 2,5 procentpoint kvindestemmer i forhold til valget i 2005 og understreger Anders Fogh Rasmussens ofte omdiskuterede problem med de kvindelige vælgere. Tilbagegangen er størst blandt de de midaldrende kvinder mellem 35 og 60 år.

»Velfærdstemaerne har stået stærkt i denne valgkamp. De bløde emner som skoler, daginstitutioner og sundhed. En naturlig følge af det er, at det er kvinderne, der bevæger sig,« siger lektor og valgforsker ved Københavns Universitet Kasper Møller Hansen.

Socialdemokraterne er stadig det stærkeste kvindeparti generelt, og Thorning-Schmidt tiltaler åbenbart de yngre kvinder under 35 år; blandt dem går S frem fra 15,6 pct. til 21,7 pct. De ældre kvinder er tilsyneladende knap så imponerede af Thorning; blandt kvinder over 35 år går S svagt tilbage.

Heller ikke Margrethe Vestager synes at kunne gøre brug af sit køn over for de kvindelige vælgere. De Radikale går – som i den øvrige befolkning – tilbage hos kvinderne; faktisk flere procentpoint end hos mændene: Fra knap ni pct. af kvindernes stemmer til seks pct.

»Det med, at kvinder stemmer på kvinder, og mænd stemmer på mænd; det vil jeg i lyset af tidligere valgundersøgelser nok ikke tillægge den store betydning. Mange vil synes, at det kunne være spændende at se en kvinde i Statsministeriet, men det er ikke det, der driver de vælgervandringer, vi ser i øjeblikket. Det er velfærdsdebatten,« siger Kasper Møller Hansen.

Der synes ikke at være den store forskel i Ny Alliances appel til mænd og kvinder. Kvindernes helt store darling ved dette valg synes derimod at blive SF og Villy Søvndal.

13 pct., knap hver sjette kvinde, vil stemme SF denne gang. Hos de unge kvinder mere end tredobler SF sin vælgertilslutning. Villy Søvndal har generelt også godt fat i mændene, men fremgangen er generelt større blandt kvinderne.