Kristian Jensen: Indvandrerdebat fokuserer for meget på problemerne

En kronik fra Venstres næstformand, Kristian Jensen, vækker opsigt på Christiansborg, fordi den sender andre signaler om udlændinge og indvandrere, end man længe har hørt fra det store oppositionsparti.

Lars Løkke og Kristian Jensen på turne sammen efter formandsopgøret i Venstre. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares

Mens Venstre den seneste tid har kørt en hård linje over for udlændinge og indvandrerer, så lyder der i dag andre signaler fra næstformand Kristian Jensen (V).

»Alt for meget af debatten om personer i Danmark med anden etnisk baggrund end dansk tager udgangspunkt i problemerne,« skriver han i en kronik i Søndagsavisen, hvor han indleder med at byde »Jai-Li, Muhammed, Sergio og Latifah« velkommen til landet og takke dem for, at de gør Danmark rigere.

»Sådan burde langt flere politikere sige, når de taler om indvandrere og flygtninge,« skriver den ene halvdel af Venstres formandsskab.

Kronikken kommer efter en periode, hvor Venstre har skærpet tonen i udlændingedebatten. Ved europaparlamentsvalget i maj talte V-formand Lars Løkke f.eks. dunder mod østeuropæisk arbejdskraft, der »planter sine træsko i en jordbærmark en dag« og får ret til at sende børnecheck hjem til familien i fædrelandet.

I kronikken i Søndagsavisen konstaterer Kristian Jensen, at Danmark ikke kan undvære »den ukrainske medarbejder på gården, som tager de tidlige morgenvagter med malkekøerne, så vi kan få frisk mælk på bordet, og Arla kan eksportere danske mælkeprodukter verden rundt«.

Hovedrysten over muslimbashing

I sommer præsenterede partiet et udlændingepolitisk udspil, der blev ledsaget af en kronik i Berlingske fra politisk ordfører, Inger Støjberg. Her opregnede hun en række problemer blandt ikke-vestlige indvandrere. Hun bebudede samtidig, at Venstre vil stille forskellige krav til indvandrere, alt efter om »det er en kristen amerikaner eller svensker og en muslimsk somalier eller pakistaner, der kommer hertil«.

Det fik flere Venstre-folk til at ryste på hovedet, fordi de mente, at Støjberg gik for langt med sin »muslimbashing«, som et folketingsmedlem bemærkede dengang.

Kristian Jensen afviser over for Berlingske Nyhedsbureau, at hans kronik skal læses som en kritik af Inger Støjberg.

»Jeg synes, Inger er en fremragende politisk ordfører, og jeg har været helt enig i hendes forslag, og det her slet ikke en kritik af hende. Jeg synes bare, at når man har rollen som gruppeformand og næstformand, så er det naturligt, at jeg trækker tråden videre til det oplæg, vi lavede i august,« siger han.

Læs hele Kristian Jensens kronik hos Søndagsavisen.