Kort før afgørelsen: Pape ønsker burkaforbud

Regeringen skal inden begyndelsen af oktober komme med en indstilling til burkaforbud. Papes ønske er klart.

De Konservative er klar til at støtte et forbud mod heldækkende beklædning. Scanpix/arkiv Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København. - Vores holdning er klar. Vi går ind for et burkaforbud. Eller et forbud mod heldækkende beklædning, som det retteligt kommer til at være.

Sådan lyder det fra De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, på partiets landsråd i København denne weekend.

Udmeldingen kommer, inden Dansk Folkeparti i begyndelsen af oktober ventes at fremsætte et lovforslag om sagen.

De Konservatives udlændingeordfører, Naser Khader, mener, at et forbud vil hjælpe kvinderne:

- Vi har eksempler på, at vi tidligere har hjulpet kvinderne ved at lovgive. I 1990'erne var der mænd, der forbød deres kvinder at lære dansk, hvis det var en mandlig lære, der underviste, eller der var mænd i klasselokalet.

- Der strammede vi loven, så man ikke kunne få overførselsindkomst, hvis ikke man deltog i undervisningen. Det hjalp kvinderne til at sige fra over for deres mænd, for ellers ville de ikke få overførselsindkomst.

- Det er det samme her. Kvinderne kan nemmere sige nej til deres bror, onkel eller mand i forhold til burka ved at henvise til loven, siger Naser Khader.

Det er fjerde gang, at Dansk Folkeparti går i Folketingssalen med et forbud, og det lægger pres på VLAK-regeringen til at komme med en indstilling:

- Det er klart, at regeringen skal være enig. Vi kan ikke have flere holdninger i Folketingssalen. Derfor må vi tage en diskussion om det, siger Søren Pape Poulsen.

Det er især Liberal Alliance, som modsætter sig at indføre et forbud mod heldækkende beklædninger som den muslimske burka.

Det er ikke liberalt, at lade staten bestemme over individers påklædning, har det lydt fra LA:

- Vi tror ikke på, at det vil hjælpe de kvinder. For mig at se er det et symbolpolitisk forslag, der ikke vil hjælpe noget i den virkelige verden, har det tidligere lydt fra Liberal Alliances udlændingeordfører, Laura Lindahl.

Også i Venstre hælder en del af folketingsgruppen til, at der ikke skal lovgives om påklædning.

Til gengæld er Venstres udlændingeordfører, Marcus Knuth, stærk tilhænger af et forbud mod de muslimske klædedragter burka og niqab. Han forventer, at forbuddet vil komme - det er bare et spørgsmål om tid.

- Flere og flere kan se idéen i ikke at acceptere den slags kvindeundertrykkelse. Men om forbuddet kommer i efteråret eller senere, det kan jeg jo ikke sige, har Marcus Knuth tidligere sagt.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har varslet, at regeringens samlede indstilling vil være klar, inden Dansk Folkeparti fremsætter sit lovforslag om sagen i Folketinget.

Søren Pape Poulsen vil på partiets landsråd undgå at skabe ny uro om sagen, men siger:

- Positionerne er velkendte. Nu tager vi en snak stille og roligt om det i regeringen, siger Søren Pape Poulsen.

/ritzau/