Kommentator: Der er ingen god dagpengeløsning for S

Med dagpengereformen har Socialdemokraterne bundet sig op på de Radikale, og frem mod valget har partiet reelt kun to løsningsmuligheder. Men ingen af dem er gode, vurderer politisk kommentator.

Læs mere
Fold sammen

Det er knap syv måneder siden, at statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) fra talerstolen på Socialdemokraternes kongres udtrykte en »dybfølt« modstand mod dagpengereformen.

»Debatten har været svær,« erkendte statsministeren tilbage i september og ændrede således for første gang kurs i den ophedede dagpengedebat. Partiet var blevet tvunget til at gennemføre en reform, der ikke var socialdemokratisk politik, og nu måtte den korrigeres, lød Thornings budskab.

Siden da har regeringen - med enkelte afvigere - haft held til at parkere diskussionen, siger Erik Holstein, politisk kommentator ved Altinget.

»Det er lykkedes for Thorning at henlægge den i en periode. Men den er jo lige præcis bare parkeret. Det er en midlertidig tilstand,« siger han.

Det politiske problem er altså langt fra løst for Socialdemokraterne, hvilket de seneste dages udmeldinger fra SF og de to store lønmodtagerorganisationer, LO og FTF - og senest torsdagens dagpengeudspil fra Enhedslisten - da også vidner om. Det står således atter klart, at dagpenge vil blive et helt centralt tema frem til valget, og her har Socialdemokraterne reelt kun to muligheder, vurderer Erik Holstein.

»De kan vælge mellem pest eller kolera. Enten kan de vælge at slås med de Radikale og komme med et udspil, der er meget vagt formuleret, eller også kan de vælge at komme under en konstant kritik fra SF og Enhedslisten og måske Dansk Folkeparti for ikke at gøre noget.«

I slutningen af juni nedsatte regeringen dagpengekommissionen, der skal kulegrave området og komme med bud på, hvordan fremtidens forsikring af de ledige kan være. Kommissionen skal fremlægge sine anbefalinger til september - altså på den anden side af valget. Og mens en del af Socialdemokraterne har fundet det bedst at afvente kommissionen, så man ikke risikerer at blive undsagt af regeringspartneren, har en andel del plæderet for at præsentere et udspil.

»Og det er svært at sige, hvad de lander på. Men hvis de vælger at komme med et udspil, vil det komme meget hurtigt inde i valgkampen,« forudser Erik Holstein.

Han peger på, at Socialdemokraterne i de første tre år af regeringsperioden førte en politik på dagpengeområde, »som reelt var uholdbar«.

»Man undervurderede konsekvenserne af, hvor mange der ville ramt, og hvilket enormt politisk pres, der ville komme på området. Og man undervurderede også, hvor meget det ville skade partiet. Derfor er de nu i en situation, hvor der ikke er nogen gode løsninger.«

Tilbage står, at særligt venstrefløjen vil markere sig på dagpengeområdet frem mod valget. Især SFs formand, Pia Olsen Dyhr (SF), går for alvor i haserne på regeringen med kampagnen »Det dagpengeproblem, du kender«, og hun forstår ikke, hvorfor regeringen vil vente på kommissionen.

»Regeringen har jo selv valgt, at kommissionen først skal komme med sine anbefalinger efter et valg. Det er trist, fordi jeg synes, at danskerne skal vide, hvad de vælger, når de går til valg,« sagde hun onsdag.

Socialdemokraternes beskæftigelsesordfører, Lennart Damsbo-Andersen (S) afviser dog, at kommissionen er overflødig, og betoner, at der brug for en »gennemarbejdet løsning«, som passer til det nuværende arbejdsmarked, og som samtidig kan opnå bred politisk opbakning.