Kold skulder til »vidtgående« Alternativet-forslag fra S og R: »Det er jeg fundamentalt imod«

Både Socialdemokratiet og de Radikale finder det centralistisk, hvis EU skal fastlægge standarder for lønmodtagernes arbejdstid, sådan som Alternativet foreslår i sit EU-manifest. Ifølge Socialdemokratiets spidskandidat til Europa-Parlamentet vil det »fuldstændig fjerne magten fra arbejdsmarkedets parter«.

»Det er en effektiv måde langsomt og sikkert at tage magten fra arbejdsmarkedets organisationer,« siger Socialdemokratiets spidskandidat til europaparlamentsvalget, Jeppe Kofod, om ideen om EU-standarder for arbejdstid. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Selv om Socialdemokratiet fører valgkamp til Europa-Parlamentet med arbejdsmarkedspolitikken som en af førsteprioriteterne, kan partiet på ingen måde se fidusen i den såkaldte Workers Compact i EU, som Alternativet foreslår som del af den tværeuropæiske liste European Spring.

Her lægges der bl.a. op en til europæisk mindstelønslovgivning – dog primært rettet mod lande uden kollektive overenskomster – og »en fælles EU-standard med maksimalt 35 timers arbejdsuge og minimum 35 feriedage om året«.

Ifølge Socialdemokratiets spidskandidat, Jeppe Kofod, vil forslagene »langsomt, men sikkert, fuldstændig fjerne magten fra arbejdsmarkedets parter i Danmark til selv at aftale løn- og arbejdsforhold«, som han siger.

»Det er jeg fundamentalt imod,« siger han.

Alternativets spidskandidat, Rasmus Nordqvist, siger omvendt, at standarderne er nødvendige som følge af udviklingen på det europæiske arbejdsmarked.

»Nogle er endda ansat i et land, men udfører deres arbejde i et andet land. Dér bliver vi nødt til at sikre nogle rettigheder for arbejderne. Det synes jeg er rimeligt, og det er dér, hvor arbejdstid og ferie er helt nødvendigt,« siger Rasmus Nordqvist.

Men ifølge Jeppe Kofod er Alternativets løsning »den helt forkerte vej at gå«.

»Jeg har selv foreslået, at man skal have en sortlistning af de virksomheder, der udnytter det indre marked til løndumping, at man have et ID-kort som vandrende arbejdstager og en godkendelse, hvis man som virksomhed udfører arbejde i et andet land. Så hvis en virksomhed fra et andet EU-land arbejder i Danmark, skal man have en godkendelse, så man kan se, at de arbejder på dansk løn og overenskomst,« siger socialdemokraten.

Men kan Alternativets forslag ikke vise sig langt mere effektivt til at sætte tyk streg under, at man skal have ordentlige vilkår i de enkelte lande?

»Nej, for det er en effektiv måde langsomt og sikkert at tage magten fra arbejdsmarkedets organisationer,« siger Jeppe Kofod.

»Det smager af centralisering«

Alternativet er i valgforbund med de Radikale til europaparlamentsvalget, men de Radikales spidskandidat, Morten Helveg Petersen, bakker heller ikke op om forslagene fra Alternativet, som han kalder »for vidtgående«.

»Det er ikke groet i min forhave, og jeg bryder mig ikke om de forslag, hvor man fra centralt hold skal fastsætte alle mulige regler på arbejdsmarkedet. Jeg er stor tilhænger af den danske model,« siger han.

Alternativet mener ikke, at det er noget, man behøver at lave lovgivning om, men at man kan bede arbejdsmarkedets parter implementere det?

»Problemet er jo, at du så reelt har frataget parterne det råderum, de har derhjemme, og den tillid, vi viser dem med den danske model,« siger Morten Helveg Petersen, og tilføjer, at »uden at være ekspert på området synes jeg, det smager af centralisering.«

Radikale er i valgforbund med Alternativet. Det betyder jo, at hvis I tilsammen vinder et mandat til valget, men Alternativet bliver større end jer, vil de radikale stemmer gå til Alternativet. Er det så ikke et problem, når de foreslår det her?

»Det er det jo. Sådan er det jo i valgforbund,« siger Morten Helveg Petersen:

»Når partier går sammen, er det jo ikke identiske partier. Ellers var der jo ikke nogen grund til at lave valgforbund. Og vi deler jo så meget (med Alternativet, red.), når det kommer til troen på det europæiske og ikke mindst klimasagen. Det er det, der har været det bærende for os.«