Dansk EU-modstander forstår Vistisens kritik af EU-positive medier, men er »lidt ked af« hans »aggressive« tone

Rina Ronja Kari fra Folkebevægelsen mod EU mener, at DF-politikeren Anders Vistisen har taget fat i en vigtig debat med en ny bog, der kritiserer medierne. De Radikales Morten Helveg Petersen sammenligner Vistisen med Trump og Orban.

»Det er også mit klare indtryk, at de fleste journalister er EU-tilhængere,« siger Rina Ronja Kari fra Folkebevægelsen mod EU. Fold sammen
Læs mere
Foto: Malene Anthony Nielsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Bogen er endnu ikke landet i danskernes postkasser.

Men Dansk Folkepartis europaparlamentariker Anders Vistisens bog »Det store EU-bedrag – mediernes fortielser og fordrejninger«, der i næste uge husstandsomdeles i 240.000 danske hjem, har allerede fået en række politiske reaktioner med på vejen.

Blandt andet beskylder Morten Helveg Petersen, radikalt medlem af Europa-Parlamentet og sit partis spidskandidat til valget 26. maj, i en Facebook-opdatering Anders Vistisen for at være »tyndhudet« og »ren Trump og Orban«.

Et andet medlem af Europa-Parlamentet, Socialdemokratiets Christel Schaldemose, nøjes på Twitter med at konstatere, at hun er uenig med Vistisen.

»Synes, EU-sager behandles kritisk,« skriver hun.

»Dækningen af Brexit har været skæv«

Til gengæld møder DF-politikeren nu en vis forståelse fra en helt tredje dansk parlamentariker, nemlig Rina Ronja Kari fra Folkebevægelsen mod EU. Hun mener således, at Anders Vistisen tager fat i »en rigtig relevant debat«.

»Jeg synes f.eks., at dækningen af Brexit har været skæv. Jeg har jo ikke noget forskningsmæssig belæg for at sige, at det er sådan, men min oplevelse er, at den er skæv til fordel for EU-tilhængerne. Det er også mit klare indtryk, at de fleste journalister er EU-tilhængere,« siger hun og uddyber:

»Men når det er sagt, synes jeg faktisk, at mange af journalisterne gør et meget hæderligt forsøg på at dække EU-stoffet og sørge for at have forskellige kilder på.«

I bogen, der er finansieret af EU-midler og dermed skattekroner, anklager DF-politikeren danske medier, navngivne journalister og eksperter for at bedrage og fordreje i deres dækning af EU.

DRs Bruxelles-korrespondent Ole Ryborg bliver blandt andet kaldt »præsident« for »Bruxelles-boblen« og »DRs grand old euroman«, ligesom TV 2s Svenning Dalgaard bliver kaldt »EU-fanatisk på de sociale medier«.

Rina Ronja Kari er ærgerlig over den måde, Vistisen har grebet sin kritik an på.

»Jeg er faktisk lidt ked af, at han gør det på den her måde, for så bliver det ikke en god debat om, at vi har nogle mangler i den danske presse og den danske dækning af EU-stoffet,« siger hun og uddyber:

»Og der synes jeg, at Anders’ bog – i hvert fald sådan som den er omtalt, for jeg har jo ikke læst den – er alt for aggressiv i sin tone. For vi får ikke taget den grundlæggende og fornuftige debat om, hvordan vi kan gøre det bedre. I stedet bliver det nærmest et »skyld-trip«, hvor man råber grimme ting af hinanden.«

»Næ, det synes jeg ikke. Overhovedet«

Et af Anders Vistisens store kritikpunkter er, at medierne bruger ekspertkilder om EU, som reelt er EU-begejstrede partskilder. Og her er Rina Ronja Kari enig.

»Bjarke Møller fra Tænketanken Europa bliver f.eks. brugt som ekspert, men er i virkeligheden et politisk indlæg. Jeg kunne godt tænke mig, at journalisterne blev lidt mere skarpe til at deklarere,« siger hun:

»Hvis man startede med at præsentere Tænketanken Europa som »den EU-begejstrede tænketank«, ville det da hjælpe markant.«

Forskerne Mark Ørsten og Claes de Vreese, som Berlingske har talt med, siger, at hvis man går videnskabeligt til værks, kan man ikke påvise, at EU-journalistikken er mere positiv end negativ over for EU. Mark Ørsten siger, at hvis man for eksempel søger på artikler om en »EU-bombe«, er der mange eksempler på historier om, hvordan EU er i gang med at vedtage noget rigtig skidt for os. Taler det ikke imod din og Anders Vistisens pointe?

»Næ, det synes jeg ikke. Overhovedet. Det afspejler selvfølgelig bare, at EU vedtager virkelig meget lort. Undskyld mig, men der er mange »bomber« fra EU.«

Rina Ronja Kari mener generelt, at der er brug for at få »udbredt EU-debatten og vidensniveauet på en nuanceret måde med flere vinkler«. Som eksempel nævner hun en artikel fra DR, som hun betegner som »grel«.

»Der var en artikel om, at der f.eks. ville komme længere afstand mellem Toblerone-toppene. Det fik de ligesom tilskrevet Brexit, men nede i artiklen citerede de producenten for, at det ikke havde noget med Brexit at gøre. Men man var stadigvæk efterladt med det indtryk, at det var på grund af Brexit. Jeg synes, der er vel mange artikler i den stil, som også siger, at det her bliver en katastrofe og forfærdeligt. Det ved vi ikke, om det gør.«

I løbet af den kommende tid vil Anders Vistisens bog blive husstandsomdelt til 240.000 danske hjem i samtlige storkredse. Flest i områder, hvor Dansk Folkeparti står stærkt, som i Syd- og Midtjylland samt Vestsjælland og Lolland-Falster.