Kønsforsker: Regeringen har »intet gjort« for ligeløn

Der er stadig markant forskel på, hvad mænd og kvinder tjener, viser en ny undersøgelse. Det er svært at pege på, hvad regeringen har gjort for at opnå ligeløn, påpeger kønsforsker.

Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For hver gang mænd tjener 100 kroner, får kvinder mellem 13 og 17 procent mindre, viser en ny undersøgelse, som Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI) har foretaget for Beskæftigelsesministeriet.

Løngabet kommer ikke bag på kønsforsker Karen Sjørup fra Roskilde Universitet. Hun peger på, at forskellen mellem mænd og kvinders løn blandt andet har en historisk forklaring.

»Kvinder og mænd laver ikke det samme arbejde, og det arbejde, kvinder laver, vurderes som regel lavere. Det hænger sammen med, at mænd oftest arbejder med teknik og penge, mens kvinder arbejder med mennesker inden for uddannelse, omsorg, og sygdom - et arbejde, som historisk er blevet vurderet lavere, fordi kvinder før i tiden udførte det gratis i hjemmet,« siger hun.

SFIs undersøgelse viser også, at når man korrigerer for, at de to køn ofte er forskelligt uddannet, har forskelligt ansvar på arbejdspladsen og arbejder i forskellige sektorer, så kan lønforskellen opgøres til mellem fire og syv procent i mændenes favør.

Men Karen Sjørup mener ikke, at der er den fornødne vilje til at anerkende, at man kan foretage denne sammenligning. Hun sad selv i den tidligere regerings Lønkommission, som i 2010 udgav en rapport, der blandt andet pegede på, hvor det halter mest med at få ligeløn.

»Det er typisk kvinder med en mellemlang videregående uddannelse, som får lavere løn end mænd med samme uddannelsesniveau og ansvarsniveau. Vi gennemførte et stort analysearbejde i Lønkommissionen, og vi kom tæt på at sammenligne nogle arbejdsfunktioner for mænd og kvinder, så vi kunne sige, at de stort set havde samme værdi og derfor havde krav på samme løn. Men det var der stor modstand mod fra arbejdsgiversiden, det ville jo udløse nogle store lønkrav. Så det gik man ikke videre med, selvom man godt kan regulere lønnen. Det er et spørgsmål om politisk vilje,« fastslår hun.

Netop den politiske vilje fra regeringen side til at gøre noget ved de lønforskelle, der er mellem mænd og kvinder, har Karen Sjørup svært ved at få øje på.

»Mig bekendt har de intet gjort,« siger hun og uddyber:

»Man har haft et overordnet mål gennem mange år om at gøre job mindre kønsstereotype, så unge mænd også søger om at blive SOSU-assistenter eller pædagoger, og unge kvinder søger mod de tekniske fag. Det er et meget langsigtet mål, og realiteten er, at i forhold til det lønmæssige, har man ikke gjort noget som helst.«