KL: Naturmillioner skal gå til kommunerne

Regeringen får ros af KL for sin nye Naturplan Danmark. Kommuneforeningen forventer, at en stor del af de 195 millioner kroner i planen går til kommunerne.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det bliver fremover kommunernes job at udpege de arealer, som skal omlægges til natur i regeringens nye projekt, Naturplan Danmark, hvor spredte bidder af natur som skove, enge og moser skal bindes bedre sammen.

Derfor skal en stor del af de 195 millioner kroner i planen afsættes til kommunerne, lyder det fra KL.

»Det er os, der kommer til at sidde med den største opgave. I sidste ende handler det om, at vi skal lade noget overgå til natur, som ikke er det i dag, og det kræver nogle midler. Da vi er dem, der er tættest på, tror vi også, at vi kan få mest ud af pengene,« siger Jørn Pedersen (V), der er borgmester i Kolding og formand for KLs Teknik- og Miljøudvalg.

Han kalder samtidig naturplanen for miljøminister Kirsten Brosbøls (S) svendestykke og har ingen betænkeligheder ved at skulle føre ministerens ambitioner ud i virkeligheden - heller ikke selv om det betyder, at man skal få landmænd, skovejere og andre private jordejere til at samarbejde om at skabe mere vild natur.

Jørn Pedersen henviser til erfaringerne med vandløbsindsatsen, hvor kommunerne arbejdede på tværs af kommunegrænser og interesseorganisationer og »var i tæt dialog med landmændene«.

»Det handler om at arbejde tæt sammen. Det er på den måde, vi får en fælles forståelse. Hvis vi kommer og trækker noget ned over landbruget, så går der hårdknude i det fra begyndelsen. Det er tæt dialog, hvor vi ser landbruget som et stort og attraktivt erhvervsområde, som skal kædes sammen med vores naturplan,« siger Jørn Pedersen.

Danmarks Naturfredningsforening påpeger, at det er et problem, at regeringens naturplan er bundet op på frivillig indsats fra landmændene, mens Landbrug & Fødevarer omvendt kritiserer planen for at gå ud over landmændenes ejendom.

»Jeg kan godt forstå, at man er bekymret både i Danmarks Naturfredningsforening og fra landmændenes side, men vi har før vist, at vi kan få store projekter til at lykkes med tæt dialog, så jeg glæder mig til at komme i gang med dette projekt,« siger Jørn Pedersen.