Kærlighed i luften hos Alternativet: Nu vil Elbæk have en venlig revolution

Græsrødderne i Alternativet illustrerede på partiets årsmøde lørdag, hvordan de har en voldsom trang til mere følelsespræget politik. Fællesdansen til »Love is in the Air« understregede budskabet.

Folketingsmedlem Josephine Fock var blandt de 600 begejstrede deltagere ved Alternativets årsmøde i Odense. Foto: Asbjørn Sand/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Asbjørn Sand
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Alternativets politiske leder, Uffe Elbæk, afrundede sin tale til partiets årsmøde med at byde op til en slags dans. Ikke kun til det feministiske DJ-kollektiv Kapow Collective, som lørdag aften skulle afslutte mødet i et pakhus på Odense Havn, men også til en kollektiv dans om at holde de politiske idéer musikalske.

»Jeg kan ikke understrege nok, at jeg synes, der er en ufattelig tilbageholdt energi i Danmark,« sagde Uffe Elbæk og argumenterede for, at Alternativet skal være den manglende, progressive stemme i dansk politik:

»Vi bliver nødt til at kickstarte en venlig revolution. Og revolution betyder nye perspektiver, nye måder at arbejde sammen på, nye ambitioner. Vi tager de tre kriser alvorligt – klimakrisen, empatikrisen og systemkrisen. Og dem, som skal løse det, er jer. Det er os. Det er os alle sammen,« fortsatte Uffe Elbæk.

Alternativet er store ord, store følelser og en stor lede ved det etablerede politiske system – snarere end konkrete anvisninger. Og den genklang, som budskabet vækker, blev formuleret af en tydeligt berørt og nok også bedugget Uffe Elbæk på valgnatten for et lille år siden med ordene: »Det er crazy!«

På årsmødet blev der solgt T-shirts, hvor netop de ord er trykt med store typer.

Parti under udvikling

Og mens de løst formulerede drømme for det danske samfund får øjne til at vende sig på Christiansborg, giver de bedre mening for Alternativets hastigt voksende medlemsskare. Det understregede de godt 600 fremmødtes engagement i »Værdisangen«, hvis seks vers er bygget op om nøgleordene mod, generøsitet, gennemsigtig, ydmyghed, humor og empati.

Op til Alternativets årsmøde har partiet rundet 10.000 medlemmer, og det fejres med at plante 10.000 træer i Afrika – og spørger man Uffe Elbæk, er Alternativet et parti, en bevægelse og et uanet potentiale.

Til gengæld er det svært at få klart svar på, hvad eksempelvis partiets økonomiske politik egentlig er.

»Vi tror på en fuldstændig omlægning af skattesystemet, som vi kender det i dag. Vi ønsker, at der skal være skat på forbrug af ressourcer. Vi ønsker, at der skal være skat på finansielle transaktioner. Vi ønsker at kigge på, hvordan vi kan beskatte fast ejendom. Og så skal skatten til gengæld ned på arbejde,« siger Uffe Elbæk.

Adspurgt om en plan for hvordan det hænger sammen, henviser Uffe Elbæk til Alternativets finansordfører, Josephine Fock. Sidst en politiske leder ikke kunne redegøre for sin økonomiske politik, var det Ny Alliance med Naser Khader i spidsen. Det projekt faldt sammen og genopstod som Liberal Alliance med en knivskarp politik på området.

Omvendt påpeger Uffe Elbæk, at Alternativet endnu er ved at definere partiets politik. Og at medvinden skal omsættes til en borgmesterpost i København og en rådmandspost i Aarhus efter næste kommunalvalg.

Et andet mål er, at der skal produceres mindre kød af hensyn til miljøet. Og at medlemmerne har taget det mål til sig, indikerer en undersøgelse, som partiet fortog blandt 620 medlemmerne i november 2015. Her svarede tre ud af fire adspurgte, at de siden indmeldelsen i partiet var begyndt at spise mindre kød.

Krig og kærlighed

Men trods Alternativets kollektivt fredsommelige facon mærker de den brutalitet, som også præger dansk politik. For nylig beskrev Socialdemokraternes gruppeformand, Henrik Sass Larsen, Alternativet som »et bluffnummer«.

Uffe Elbæk slog denne uge tilbage i Politiken og advarede Socialdemokraterne om, at hans parti er klar til at vælte en kommende socialdemokratisk ledet regering, som – set med Alternativets øjne – ikke tager kampen mod klimaforandringer og økonomisk ulighed alvorligt nok.

Mere festligt var det, da stort set alle deltagerne på Alternativets årsmøde pludselig brød ud i fællesdans til »Love is in the Air« med hjerteformede hænder højt over hovederne.

Blandt deltagerne var Manu Sareen, som har skiftet medlemskabet af De Radikale ud med Alternativet. Det mørke jakkesæt, som han typisk viste sig i som radikal minister, var på årsmødet erstattet af en hvid T-shirt, der blottede tatoveringer på overarmene. Han føler sig hjemme i Alternativet.

»Det er svært at sætte ord på. Det er anderledes. Og det forskrækker mange. Men der er blandt alle her en intuitiv fornemmelse af, at vi ikke kan blive med at adressere udfordringerne med de samme løsninger, som ikke virker,« sagde Manu Sareen.

Han dansede dog ikke.

Pernille Schnoor, som for nylig skiftede fra Socialdemokraterne og blev Alternativets tiende folketingsmedlem, holdt sig derimod ikke tilbage:

»Jeg ser her en accept af, at vi er alle sammen er forskellige mennesker. Og folk, som har en lidt anden mening, skal ikke bankes på plads,« sagde hun.