»Jeg kunne godt have ønsket mig, at Folketinget havde fået en grundigere orientering tidligere«

Udviklingsminister Christian Friis Bach undlod at orientere Folketinget om økonomisk overforbrug i GGGI i næsten et år. Men han afviser at have brudt nogen regler.

Selv om Danmark allerede for knap et år siden blev gjort opmærksom på det økonomiske rod i GGGI, har udviklings-?minister Christian Friis Bach ikke orienteret Folketinget om sagen. »Ministeriet har fulgt alle retningslinjer,« siger han. Foto: Jens Nørgaard Larsen Fold sammen
Læs mere

Udviklingsminister Christian Friis Bach (R) erkender nu, at han har kendt til det omfattende økonomiske rod i den grønne tænketank GGGI, siden den sydkoreanske rigsrevision gjorde Danmark opmærksom på problemerne i november 2012.

Alligevel undlod han at orientere Folketinget.

Danmark har støttet organisationen i perioden 2011 og 2012, da flere af de kritisable forhold har fundet sted. Men selv om det økonomiske overforbrug blandt andet omfatter et bestyrelsesmedlem, der stik imod reglerne fik bil med privatchauffør stillet til rådighed, og en anden medarbejder der uretmæssigt fik uddannelsesstøtte til sine børn, så afviser Friis Bach, at der er tale om korruption.

Derfor mener han ikke, at han har været forpligtet til at orientere Folketinget, som samlet har bevilget 90 mio. kr. til organisationen.

»Jeg har kendt til rapporten. Den har været drøftet, og jeg har hørt om debatten i det sydkoreanske parlament. Det er vigtigt at sige, at der i rapporten ikke står noget om korruption med danske bistandsmidler,« siger den danske udviklingsminister til Berlingske.

Men selv om der står i rapporten, at det ikke direkte er danske bistandsmidler, så støtter vi jo organisationen med danske kroner, og så er det vel svært at adskille, om de er fra Danmark eller fra et andet land?

»Der står ikke noget i rapporten om korruption, og der står ikke noget om korruption med danske midler. Det er afgørende. Men der står, at det er en organisation, som ikke har haft godt nok styr på økonomien og i en række tilfælde heller ikke har overholdt egne procedurer, når det gælder udbetalingerne af løn og godtgørelser. Der er en stribe anbefalinger i rapporten, dem har vi fulgt op på, og nu laver vi en grundig analyse for at se, om vi er i hus,« siger Christian Friis Bach.

Alle retningslinjer er fulgt

Hvorfor har du ikke orienteret Folketinget om rapporten?

»Ministeriet har fulgt alle retningslinjer og regler, når det gælder om at orientere om rapporten, og der er intet, der siger, at der skulle være sket en orientering af Rigsrevision eller Folketinget. Det er klart, at med den blæst, der er om GGGI nu, så kunne jeg godt have ønsket mig, at Folketinget havde fået en grundigere orientering tidligere,« siger Christian Friis Bach, som i morgen, onsdag skal redegøre for Folketinget om sagen på et samråd.

Men hvis ikke der var blevet skrevet så meget om GGGI og Lars Løkkes rejserod, så kunne det være, at Folketinget slet ikke var blevet orienteret?

»Ministeriet har fulgt alle retningslinjer om, hvordan man skal orientere Folketing og Rigsrevision i den her sag.«

Hvis vi skal fortsætte med at give støtte til GGGI, er det så ikke vigtigt for Folketinget at vide, om der har været rod i rejseregler, lønninger, boligtilskud og alt muligt andet?

»Og det er derfor, at vi nu, inden vi går i gang med næste bevilling, laver tre ting: Vi laver en grundig gennemgang af, om organisationen leverer resultater, vi laver en redegørelse for de problemer, der har været med den økonomiske styring bagudrettet, og vi laver en analyse af, hvorvidt organisationen lever op til internationale standarder. Derefter tager vi stilling til den næste bevilling, og der bliver ordførerne selvfølgelig inddraget,« siger Christian Friis Bach.