»Jeg kan ikke forestille mig, at sagen slutter med denne beretning«

Selv om Skattesagskommissionen ikke anbefaler tjenstlige sanktioner over for hverken embedsmænd, særlige rådgivere eller tidligere ministre, kan sagen få et betydeligt efterspil.

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Johan Gadegaard

Efter to et halvt års arbejde afleverer Skattesagskommissionen mandag sin beretning til justitsminister Mette Frederiksen (S).

I rapporten konkluderer kommissionen blandt andet, at tidligere departementschef Peter Loft har overtrådt skatteforvaltningslovens paragraf 14 ved at blande sig for meget i sagsbehandlingen af Helle Thorning-Schmidts (S) skattesag.

Desuden skriver kommissionen, at Peter Loft og direktør i Skat København Erling Andersen har vildledt Folketingets Ombudsmand. Og endelig mener to af kommissionens tre medlemmer, at Peter Loft ikke burde have videregivet rygtet om Stephen Kinnocks homoseksualitet.

Men selv om de involverede altså formelt frifindes, mener politisk kommentator og tidligere konservativ justitsminister Hans Engell dog forsat, at der er tale om en af de »alvorligste politiske skandaler i mange år«.

»Beretningen tegner et billede af nogle meget alvorlige forhold. For det første bliver det fastslået, at Loft har overtrådt skatteforvaltningsloven. For det andet fremgår det, at ombudsmanden er blevet vildledt, og for det tredje fremgår det, at tavshedspligten er brudt. I en forvaltningssammenhæng er de tre ting meget alvorlige forseelser, og jeg kan ikke forestille mig, at sagen slutter med denne beretning,« siger Hans Engell.

Ifølge Skattesagskommissionen har der ikke været tale om magtfordrejning, og kommissionen anser Peter Lofts overtrædelse af skatteforvaltningsloven for at være sket »uagtsomt« - selv om han med sine mange års erfaring ifølge kommissionen burde have vidst bedre.

Men det helt centrale spørgsmål om, hvem der lækkede en statsministerkandidats personlige skattepapirer under en valgkamp, kommer der ikke noget svar på.

Hans Engel peger på, at særligt Peter Loft får kritik, og han hæfter sig ved, at Peter Loft tidligere har lagt vægt på, at der »ingen ofre« er i sagen.

»Jeg tror nok, at Helle Thorning-Schmidt og Stephen Kinnock opfatter sig som ofre. Som den første toppolitiker nogensinde kunne Helle Thorning se sine private papirer på forsiden af en avis. Det har man ikke oplevet tidligere. Og hendes mands seksualitet blev pludselig genstand for medieomtale.«

Hans Engell anser det for »udelukket«, at Peter Loft vender tilbage til en topstilling i Skatteministeriet, men hvorvidt den hjemsendte departementschef kan få en stilling i det offentlige, beror på, om der rejses en tjenestemandssag mod ham, vurderer den politiske kommentator.

I forhold til Venstre mener Hans Engell ikke, at sagen får konsekvenser - heller ikke for tidligere skatteminister Troels Lund Poulsen (V), der er blevet beskyldt for at blande sig i sagsbehandlingen.

»Jeg forventer, at hvis Lars Løkke (V) danner regering om otte måneder, er Troels Lund-Poulsen med på ministerholdet,« siger Hans Engell.

Det bliver nu op til regeringen at afgøre, om sagen skal have videre konsekvenser.