»Jeg går med konstant dårlig samvittighed over at koste statskassen penge på grund af beskyttelse. Jeg har det dårligt over det«

Politisk ugepost: Vi har samlet alle de vigtigste historier om dansk politik fra ugen, der er gået. Du får hele overblikket lige her.

Naser Khader er blandt andet medie- og udenrigsordfører for de Konservative. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Velkommen til denne uges politiske ugepost - dit ugentlige overblik over, hvad der er sket i dansk politik.

Vi starter gennemgangen af denne uges vigtigste historier i kælderen under Christiansborg, hvor P1-programmet 'Slotsholmen' bliver optaget.

I torsdags havde programmet blandt andet besøg af de Konservatives Naser Khader til en snak om, hvordan det er konstant at have livvagter gående omkring en.

Ifølge programmet har der aldrig været så mange livvagter omkring politikerne på Christiansborg, som der er i øjeblikket. En konsekvens af, at der er opstået »sorte huller i demokratiet«, fortalte programmets vært Bjarne Steensbeck, inden Naser Khader, der ifølge 'Slotsholmen' er den politiker, der er mest sikkerhed omkring på Christiansborg, fik lov at fortælle om en hverdag med livvagter.

For Naser Khader er der områder, han ikke kan komme. Områder, der er »no go«, som han selv siger.

»Jeg blev engang inviteret til debatmøde i Gellerup sammen med nogle andre politikere. Men jeg fik at vide af politiet, at det ville kræve 25-30 betjente at gennemføre det vælgermøde. Det orkede jeg ikke, og så flyttede vi mødet,« sagde Naser Khader i 'Slotsholmen' og fortsatte:

»Vi kunne godt have gennemført mødet, men det ville kræve en masse, og der ville have været flere betjente til stede end vælgere. Og selvom der er sikkerhed, er man ikke afslappet, når der står folk, der er truende. Man er ikke sig selv,« sagde Naser Khader.

»Jeg går med konstant dårlig samvittighed over at koste statskassen penge på grund af beskyttelse. Jeg har det dårligt over det,« sagde Naser Khader.

Du kan høre hele 'Slotsholmen' og høre meget mere om Naser Khaders liv med livvagter og truslen mod ham her.

»Christiansborg er reelt gået i stå«

Vi fortsætter til Berlingske, der i denne uge fortalte historien om, hvordan politiske opbrud udfordrer hele Christiansborg – og vil gøre det flere år frem ifølge en række både nuværende og tidligere danske toppolitikere og mangeårige ministre.

»Christiansborg er reelt gået i stå,« lyder det i artiklen fra tidligere konservativ formand og mangeårig minister i flere borgerlige regeringer, Per Stig Møller.

»Ved næste valg risikerer vi, at en svag mindretalsregering afløser den nuværende svage mindretalsregering og heller ikke kan flytte noget. Det er dybt skadeligt for både vores politiske system,« lyder vurderingen fra de Radikales tidligere udenrigsminister og mangeårige folketingsmedlem Niels Helveg Petersen.

Du kan læse hele artiklen om den fastfrossede situation på Christiansborg, hvor regeringen ikke kan komme igennem med centrale dele af sin politik, DF og S gør tilnærmelser på tværs af blokkene - og hvor et valg altså ifølge flere ikke vil ændre synderligt på situationen, her.

Pia Kjærsgaard fylder 70 år

Fra et fastfrosset Christiansborg til et Christiansborg, der fejrede en 70 års fødselsdag.

Torsdag var det nemlig dagen, flere aviser - herunder Berlingske - havde bagt op til med store interview med Pia Kjærsgaard.

Den tidligere DF-formand og nuværende formand for Folketinget fyldte nemlig rundt og blev fejret med både velkomst og stor reception.

Berlingske har samlet 27 pletskud af Pia Kjærsgaard fra en lang karriere i dansk politik - dem kan du klikke dig igennem her.

Men du får lige et enkelt af dem - pletskuddene, altså - her:

Pia Kjærsgaard ved motorcyklisternes demonstration mod højere registreringsafgifter på motorcykler Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Sjørup.

DF går i kødet på Ole Birk Olesens faglighed

Denne uge var også ugen, hvor transportminister Ole Birk Olesen blev mødt af en massiv kritik for sin embedsførelse. En kritik, som regeringens eget støtteparti, Dansk Folkeparti, er bannerfører på.

Det skete fredag morgen på dr.dk, hvor DFs transportordfører Kim Christiansen beskyldte Ole Birk Olesen for ikke at være kompetent nok til at styre transportpolitikken.

»Man kan godt fornemme, at det er et område, som ministeren ikke har beskæftiget sig med. Det er embedsværket i Transportministeriet, der styrer substansen,« lød det fra Kim Christiansen til DR.

Du kan læse hele historien her.

Vi napper lige fem korte nyheder fra ugen, der er gået

X) Flere tyske medier berettede torsdag, at Dansk Folkeparti ønsker at rykke den dansk-tyske grænse ned til Ejderen. Men den historie afviste DFs næstformand Søren Espersen som en »pjathistorie«.

X) Onsdag kunne Berlingske afsløre, at regeringen vil forhindre rockere og bandemedlemmer at kunne opholde sig i bestemte områder. I op til ti år skal dømte rockere og bandemedlemmer kunne forbydes at vende tilbage tilbage til en eller flere kommuner, hvor kriminaliteten er blevet begået.

X) Institut for Menneskerettigheders direktør, Jonas Christoffersen, sagde efterfølgende, at Søren Pape Poulsens bandepakke, som ovenstående opholdsforbud er en del af, kan være på kanten af menneskerettighederne. Mere om det her.

X) Donald Trumps første måned som amerikansk præsident er samlet set gået »rigtigt godt«, sagde erhvervsmanden Asger Aamund onsdag til Berlingske. Trump har gjort en række fornuftige og gode ting, men han også kommet galt af sted med andre, lyder det.

X) Landsretten stadfæstede torsdag en to år gammel dom om ærekrænkelse mod Dansk Folkeparti. Dermed skal partiet betale erstatning til de krænkede. Du kan læse mere om, hvorfor Dansk Folkeparti skal det, her.

Ugens 'Kend din folketingspolitiker'

Hun synes, »rød stue« mangler folk, der tør gå til makronerne. Hun ser sig selv som »syndebukkenes forsvarsadvokat«.

Og så fortæller hun om den situation, hvor hun gik fra at være den populære ungdomsformand, der fik stående bifald og høje stemmetal, til at blive forsøgt væltet som både næstformand og folketingskandidat.

Tirsdag kunne du komme tættere på de Radikales værdiordfører Zenia Stampe.

Artiklen er en del af Berlingskes serie 'Kend din folketingspolitiker', hvor vi har stillet alle de folkevalgte på Christiansborg de samme 17 spørgsmål.

Du kan læse alle dem, der har været med hidtil, her.

Ugens analyse: Efterlysning: Hvor er Løkke?

Berlingskes politiske kommentator Thomas Larsen bragte i denne uge en efterlysning. En efterlysning af landets statsminister, Lars Løkke Rasmussen. Det gjorde han tirsdag, hvor han blandt andet skrev:

»Hvor svært, det egentlig bliver for regeringen at finde flertal for sin politik, er ved at dæmre for regeringstoppen, men man synes fortsat at være meget langt fra at have en plan for, hvordan man løser denne udfordring. Lars Løkke Rasmussen gør som sagt intet forsøg på at adressere vælgerne direkte og få dem med på sin dagsorden. Jo, han holdt sin nytårstale 1. januar, hvor han gjorde rede for regeringens ambitioner. Men siden har der været stille.«

Thomas Larsen skriver, at man i ledelsen i DF sidder tilbage med lige dele forundring og vrede over Løkke. Og at de både i Venstres folketingsgruppe på Christiansborg og ude i det kommunale V-bagland efterlyser, at Løkke i højere grad griber taktstokken og gør det klart, hvad han vil politisk.

Du kan læse hele analysen her.

VI napper lige fem nyheder fra ugen, der er gået (igen)

X) »Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg har set op til Pia Kjærsgaard igennem mange år - og at jeg stadig gør det.« Sådan lød udlændingeminister Inger Støjbergs fødselsdagshilsen til Pia Kjærsgaard i Berlingske torsdag.

X) »Ja, det gør den. Men jeg ønsker ham alt det bedste«. Med de ord satte Pia Kjærsgaard onsdag i denne uge igen fokus på Morten Messerschmidt og hans fremtid i Dansk Folkeparti og politik generelt efter sagen om det mulige misbrug af EU-midler. Du kan læse mere om den sag her.

X) »Jeg har altid ment - både i 2010 og i dag - at vi skal møde og behandle hinanden som individer,« sagde transportminister Ole Birk Olesen under et samråd torsdag, som Socialdemokratiet havde indkaldt til, fordi partiets Rasmus Prehn og Lea Wermelin frygtede, at det kvindesyn, transportministeren gav udtryk for i et debatindlægget i 2010, kunne få betydning, når han skal udnævne medlemmer af bestyrelser, råd og nævn på hans ressort. Mere her.

X) Dansk Erhverv gik i ugens løb ud og advarede om, at det er i konkurrencen med de private aktører - og ikke på grund af manglende breve - at PostNord har et dundrende underskud. Læs mere her.

X) Hver tredje boligejer, der vinder på regeringens flade boligskat, bor i én bestemt kommune. Det kunne Berlingske onsdag fortælle. Hver tredje af de boliger, der i 2021 vil blive vurderet til over 7,5 millioner kroner, ligger nemlig i Gentofte Kommune, viste et nyt svar fra Skatteministeriet.

Ugens billede i #dkpol

Efter en historie i Ekstra Bladet, der handlede om, at uddannelsesminister Søren Pind og udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg ifølge anonyme Ekstra Bladet-kilder havde været i højlydt skænderi om Venstres udlændingepolitik på et gruppemøde i den forgangne uge, tweetede Pind følgende billede af historiens hovedpersoner:

Billedet var ikke akkompagneret af nogen ord om det optrin, Ekstra Bladet skrev om.

Tak fordi du læste med. Hav en fortsat god weekend. Vi læses ved i næste uge på www.b.dk/politiko.