Her er SSIs anbefaling til genåbningen: Hælder den mest markante model ned ad brættet

I et notat vurderer SSI, at kun to ud af tre scenarier er relevante for en yderligere genåbning af Danmark fra 6. april. Dermed udelukker instituttet reelt muligheden for den mest markante genåbning, som regeringen har bedt sine eksperter om at regne på. Hvis politikerne følger myndighedernes vurdering, bliver afgangseleverne på alle uddannelser de store tabere.

Direktør for Statens Serum Institut, Henrik Ullum. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Folketingets partier forhandler lige nu på 11. time i Statsministeriet om en større genåbning efter påske og en langsigtet genåbningsplan.

Inden partierne mødtes, fik de en ny rapport med friske beregninger fra den såkaldte Ekspertgruppe for matematisk modellering ledet af Statens Serum Institut, der har regnet på tre scenarier for genåbningen.

I alle tre scenarier er liberale erhverv en del af genåbningen, fremgår det af beregningerne, som Berlingske er i besiddelse af, mens der er forskellige scenarier for de større børn i grundskolen og på ungdomsuddannelser.

I et tillægsnotat til beregningerne kommer SSI så med deres vurdering af, hvor meget man kan genåbne efter påske. Og her nævnes kun scenarie 2 og 3 - altså de to mindst markante scenarier - som reelle muligheder.

Dermed udelukker Seruminstituttet scenarie 1  – den største genåbning – og slukker derfor håbet for eleverne i landets afgangsklasser på alle uddannelser, der havde håbet at komme i skole alle ugens dage efter påske.

»SSI vurderer, at lempelserne på baggrund af de kvalitative risikovurderinger kan kombineres med både scenarie 2 og 3 i modelberegningerne afhængigt af, hvilken risiko man finder acceptabel,« står der i notatets konklusion.

Dermed vurderer SSI, at det ikke er muligt med en fuld genåbning af grundskolerne samt ungdoms- og voksenuddannelser, samtidig med at man åbner de liberale erhverv. Med kvalitative risikovurderinger menes blandt andet den lille yderligere genåbning fra mandag den 22. marts, som SSI ikke har regnet på.

Det er vigtigt at huske, at tallene er enormt usikre, og de adskillige gange har vist sig at være for pessimistiske.

Det understreger de nye beregninger da også med al tydelighed.

I de beregninger, der lå til grund for genåbningen 1. marts, forudså gruppen, at det ville føre til 870 indlagte midt i april.

Siden er der åbnet mere end i det scenarie, men i de nye beregninger vil der med den nuværende åbning kun være ca 300 midt april med 75 % sæson og 375 indlagte med kun 50 procent sæsoneffekt. Altså langt fra de 870 indlagte fra gruppens tidligere beregning.

Det understreges også af gruppen selv, at beregningerne er yderst usikre.