Grænsekontrol indføres trods markant færre asylansøgere

I december har 2700 flygtninge søgt asyl i Danmark. Det er næsten en halvering i forhold til november.

Mandag d.4. januar 2016- - Grænsekontrol ved grænsen i Padborg by. ©2015 Palle Peter Skov Fold sammen
Læs mere
Foto: Palle Peter Skov
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København: På et pressemøde mandag fastslog statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), at Danmark nu indfører grænsekontrol på grænsen mellem Danmark og Tyskland. Det sker, selv om antallet af asylansøgere faktisk er kraftigt faldende.

Lars Løkke Rasmussen fremlagde selv nye asyltal på pressemødet. De viser en halvering fra november til december i år.

- Samlet set har Danmark fået omkring 21.000 asylansøgere i 2015. På det seneste er antallet af asylansøgere i Danmark faldet. I november modtog vi omkring 5100 asylansøgere, siger statsministeren og tilføjer:

- I december var tallet faldet til omkring 2700. Det svarer til lidt under 90 ansøgere om dagen. Hen over jul og nytår er tallet yderligere faldet til 55 om dagen. Men vi har stadig en betydelig tilstrømning af flygtninge og migranter.

Det samlede antal asylansøgere i 2015 er dog tårnhøjt. Og regeringen venter, at tallet for 2016 bliver endnu højere - nemlig 25.000 asylansøgere.

Særligt i de sidste fire måneder af 2015 er tusindvis af flygtninge og migranter ifølge Løkke rejst ind i Danmark:

- Siden starten af september er mere end 91.000 migranter og flygtninge kommet over den dansk-tyske grænse. Af dem har mere end 13.000 søgt asyl i Danmark, mens resten formentlig er søgt videre til Sverige, Norge og Finland.

Den midlertidige grænsekontrol er ifølge statsministeren en konsekvens af, at de fleste flygtninges destinationslande i Skandinavien har skærpet deres grænsekontrol.

Mest markant skærpede Sverige mandag sin midlertidige grænsekontrol, så man nu ikke længere kan komme ind i landet uden gyldigt pas eller andet billed-id.

Derfor er regeringen bange for, at flygtningene strander i Danmark, hvilket kan føre til en stigning i antallet af asylansøgere.

Fra tirsdag vil antallet af nye asylansøgere i Danmark blive offentliggjort dagligt mod hidtil en gang om måneden.

/ritzau/