Forsker: Pensionsregler tager ikke hensyn til nedslidte

Det kan være en god ide at gøre pensionen tidligere tilgængelig for folk i hårdt fysisk arbejde, som S-politikere foreslår, vurderer en arbejdsmarkedsforsker. Alle skal ikke behandles ens, lyder det.

Foto: Torben Christensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den nedslidte tømrer og den smerteramte sosu-hjælper bør have mulighed for at gå tidligere på pension end den stillesiddende bankrådgiver.

Flere socialdemokratiske folketingspolitikere foreslår, at nedslidte danskere skal have en tidlig folkpension, og det giver god mening, vurderer arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet.

»I dag har vi en ordning, der gælder for alle, og som ikke tager hensyn til, at folk har forskellige forudsætninger på grund af deres arbejde. Der bliver ikke taget hensyn til folk, som er mere nedslidte end andre,« siger han.

Henning Jørgensen påpeger, at akademikere typisk ikke har haft et så nedslidende arbejde som for eksempel personer, der har været i industrien i 30-40 år:

»De har måske brug for hurtigere at komme fra arbejdsmarkedet, fordi de simpelthen ikke kan holde til det. Men hvis de bliver på arbejdsmarkedet, kan de belaste de offentlige sundheds- og forsørgelsesordninger langt længere end nødvendigt.«

Arbejdsmarkedsforskeren mener, at hvis man giver nedslidte folk en mulighed for at stoppe tidligere, vil arbejdsmarkedet blive mere fleksibelt, og folk vil få et bedre helbred.

Det er blandt andre Socialdemokraternes uddannelses- og forskningsordfører, Jeppe Bruun (S), og beskæftigelsesordfører Lennart Damsbo-Andersen (S), der åbner for pensionsdebatten i mandagens Berlingske.

Mens partiets politiske ordfører, Maja Panduro (S), i samme avis afviser partifællernes forslag, møder det opbakning hos både Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen (Ø), og SFs formand, Pia Olsen Dyhr (SF).

»Det er allerede i dag et stort problem, at mennesker, der har arbejdet et langt liv, ikke kan trække sig tilbage på en værdig måde, men bliver ved med at knokle, selv om de knap nok kan stå oprejst på grund af smerter. Det er ikke et velfærdssamfund værdigt,« siger Pia Olsen Dyhr i en skriftlig kommentar.

På modsatte fløj får S-politikernes forslag en kold skulder fra både Venstre og de Konservative. Arbejdsmarkedsordfører Hans Andersen (V) mener, at forslaget vidner om intern splittelse hos Socialdemokraterne, og de Konservatives politiske ordfører, Mai Mercado (K), kalder forslaget for »værdiløst«.

Begge henviser til, at nedslidte danskere allerede i dag har mulighed for at gå på førtidspension.

»Det er et stærkt uansvarligt økonomisk forslag, for det vil slå bunden ud af statskassen. Jeg må insistere på, at hvis man er nedslidt og har haft hårdt fysisk arbejde, så skal man selvfølgelig have en førtidspension. Det er helt indlysende,« siger Mai Mercado.

Ifølge Henning Jørgensen er tiden dog inde til at tage pensionsordningen op til revurdering - særligt når efterlønnen er et afsluttet kapitel.

»Vi har jo haft efterlønnen, som var et forsøg fra på netop at ramme dem, der var nedslidt i industrien. Men den ordning er blevet de facto aflivet igen, og derfor er der ikke den trafik ud af arbejdsmarkedet for de nedslidte, som der var tidligere,« siger han.

Forskeren opfordrer arbejdsmarkedets parter og politikerne til at sætte sig sammen og diskutere, om man kan finde mere lempelige og fornuftige metoder til tidlig pensionering.