Blå partier afviser »værdiløst« forslag om tidlig pension

Forslaget om at sænke pensionsalderen for folk i fysisk krævende job vidner om intern splittelse i S, mener Venstre, mens de Konservative kalder det økonomisk uansvarligt.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der skal ikke rokkes ved den danske pensionsalder - heller ikke for folk i hårdt fysisk arbejde.

Det fastslår de Konservatives politiske ordfører, Mai Mercado (K), og Venstres arbejdsmarkedsordfører, Hans Andersen (V), efter flere socialdemokratiske folketingspolitikere i Berlingske lufter tanken om at lade nedslidte danskere gå tidligere på folkepension.

»Det er et stærkt uansvarligt økonomisk forslag, for det vil slå bunden ud af statskassen. Jeg må insistere på, at hvis man er nedslidt, har haft hårdt fysisk arbejde, og hvis man har en ryg, som slet ikke kan holde til arbejde, så skal man selvfølgelig have en førtidspension. Det er helt indlysende,« fastslår Mai Mercado over for Berlingske Nyhedsbureau.

Hos Venstre opfatter man S-ønsket, der blandt andet kommer fra partiets uddannelses- og forskningsordfører Jeppe Bruus (S), som et tegn på dyb splittelse hos Socialdemokraterne.

»Førtids- og fleksjobreformen er jo en reform, som er gennemført i denne valgperiode med Helle Thorning-Schmidt (S) i spidsen. Nu undsiger en række socialdemokrater den reform, og det er mest udtryk for total splittelse hos Socialdemokraterne,« siger han og understreger ligesom Mercado, at tidlig folkepension ikke løsningen for nedslidte danskere.

»Hvis man er nedslidt og ikke kan arbejde, så skal man selvfølgelig have en førtidspension. Ingen tvivl om det.«

Mai Mercado kalder S-forslaget for »værdiløst«:

»Hvis man er syg, så skal man ikke være på arbejdsmarkedet. Det er helt afgørende. Derfor er Jeppe Bruus’ forslag værdiløst. For der bliver allerede i dag taget hånd om dem, som der er nedslidte, og det skal der selvfølgelig også i fremtiden.«

Udover Jeppe Bruus (S) bakker også beskæftigelsesordfører Lennart Damsbo-Andersen (S) og Bjarne Laustsen (S) op om at revurdere den danske pensionsalder. Socialdemokraternes politiske ordfører, Maja Panduro (S), afviser dog over for Berlingske at tage forslaget til efterretning. Hun henviser i stedet til, at det for nogle nedslidte kan være en mulighed at skifte job, mens andre skal søge førtidspension.

Hos Dansk Folkeparti ser gruppeformand Peter Skaarup (DF) muligheder i de socialdemokratiske folketingspolitikeres forslag:

»Der kan være folk på arbejdsmarkedet, der har været der i mange år, og som derfor er mere nedslidt end eksempelvis akademikerne. Der kan være en god ræson i det, der bliver foreslået,« siger Peter Skaarup til Berlingske.