Enhedslisten roser S-forslag om tidligere pension

Det er en »ubetinget« god ide, at lade danskere, som har haft hårdt fysisk arbejde, gå tidligere på pension, mener Enhedslisten.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De løfter tunge kufferter, ligger på knæene på byggepladser og står bøjet over samlebåndet hele karrieren. Fælles for denne gruppe mennesker er, at de skal have mulighed for at gå på pension, før de når 65 år.

Det mener Enhedslisten, som dermed støtter de socialdemokratiske folketingsmedlemmer, der i Berlingske giver udtryk for netop at give gruppen af danskere med hårdt fysisk arbejde lov til at trække sig tidligere tilbage fra arbejdsmarkedet.

»Jeg er fuldstændig enig med de medlemmer af den socialdemokratiske folketingsgruppe, der nu vil gøre op med tilbagetrækningsreformen. For den tager simpelthen ikke hensyn til de danskere som har haft et langt og nedslidende arbejdsliv,« siger Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen (Ø), i en pressemeddelelse.

Det er blandt andet uddannelses- og forskningsordfører Jeppe Bruus (S), beskæftigelsesordfører Lennart Damsbo-Andersen (S) og Bjarne Laustsen (S), der i Berlingske lufter ønsket om tage pensionsreglerne til revurdering. Men Socialdemokraternes politiske ordfører, Maja Panduro (S), understreger, at forslaget ikke er en del af partiets politik.

Ifølge Johanne Schmidt-Nielsen er det tid til, at S-toppen ændrer kurs.

»Jeg synes, at den socialdemokratiske top skulle lytte, i stedet for bare at afvise. For det her er et problem, som vi er nødt til at løse,« siger hun og fastslår:

»Jeg så egentlig helst, at man helt droppede den planlagte hævelse af pensionsalderen. Men der er ingen tvivl om, at dem, der har det største behov for at kunne trække sig tilbage tidligere, er dem, som har været længst på arbejdsmarkedet og haft fysisk hårde job. Så det er det rigtige sted at starte.«

Det nuværende pensionssystem giver i dag danskere mulighed for at gå på pension, når de er 65 år. Folkepensionsalderen vil dog gradvist stige til 67 år fra 2019 og frem til 2022.