Duellen, pensionen, asylregningen og det første røde flertal

Dagens overblik: Vi gør status oven på valgkampens første topduel, socialdemokrater vil justere pensionsreglerne, en ekstra asyludgift er dukket op, og så står rød blok for første gang til at kunne mønstre et flertal i en af valgkampens mange målinger (opdateret kl. 16.55).

Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Velkommen til politisk morgenpost, dit letlæste overblik over de vigtigste historier i valgkampen.

Helle Thorning-Schmidt (S) og Lars Løkke Rasmussen (V) stod i aftes over for hinanden for første gang i en direkte tv-duel under valgkampen. Politisk var der ikke meget nyt at notere sig. Statsministeren fremhævede sine 39 mia. kr. til velfærd frem mod 2020. Penge, som V-formanden vil bruge på at sænke skatter og afgifter, mens han vil omprioritere 20 mia. kr. fra ulandsbistand og asyludgifter til f.eks. sundhedsvæsenet.

Mest bemærkelsesværdigt var Thornings gentagne angreb på Løkkes troværdighed, som hun sammenfattede i en bemærkning om, at »der er gået Panorama i den«. Et budskab, som Socialdemokraterne havde forberedt grundigt og gjort klart til at skyde afsted på sociale medier.

Hvem vandt så duellen, spørger du.

»Det gjorde Thorning,« mener politisk kommentator Thomas Larsen:

»Nogle vælgere vil givetvis tage afstand fra hendes aggressive stil, men hun fik ekstremt effektivt forhindret, at Løkke fik rettet op sin skæve start i valgkampen,« skriver han.

Politisk kommentator Hans Engell er ikke enig.

»Løkke vandt med et mulehår - især fordi han aldrig fik lov at tale ud. Thorning afbrød ham konstant,« skriver Engell i Ekstra Bladet og tilføjer, at duellen druknede i »en sky af milliarder og procenter, som ingen kunne følge med i«.

Vi gjorde forsøget på Politiko.dk og livetweetede fakta om dagpenge, milliardplaner, asylansøgere og troværdighed under debatten. Læs dem her.

Og vælgernes dom? 52 pct. mener, at Thorning klarede sig bedst. 38 pct. hælder til Løkke, og resten mener, at de var lige gode/dårlige ifølge en Megafon-måling for TV2.

Dagens nyheder
- Socialdemokrater genopliver debat om pensionsalder og foreslår efter tysk forbillede, at folk, der har været længe på arbejdsmarkedet, kan trække sig tidligere tilbage. I Tyskland indebærer modellen, at man efter 45 år i job kan gå på pension. Forslaget føres frem af folk med en stærk tilknytning til fagbevægelsen såsom Jeppe Bruus (S) - folketingsmedlem på orlov fra sit job som pressechef i LO - og folketingskandiat Peter Hummelgaard Thomsen (S), der arbejder for 3F. Politisk ordfører Maja Panduro (S) gør det klart, at forslaget ikke er partiets politik. Set hos Berlingske.

Opdateret kl. 16.03: Vestegnsborgmestre bakker op om forslaget. Bortset fra Thomas Gyldal, S-borgmester i Herlev. Han finder det utidigt at »skabe dagsordener, som går på tværs«. Så har man hørt det med fra manden, der åbent har talt dunder mod betalingsring, selskabsskattelettelser, sløjfede milliarder til kommunerne og meget andet.

- En hidtil ubeskrevet asylregning viser sig på forsiden af Jyllands-Posten, der har nærlæst budgetoversigten fra Finansministeriet. Her fremgår det, at det offentlige forbrug vil stige med ca 1,5 mia. kr. i 2016 »som følge af højere udgifter på asylområdet«. Det fortalte Thorning ikke noget om, da hendes store valgoplæg blev præsenteret for nylig. »De skjuler sandheden,« mener V. Ren teknisk beregning, svarer S.

- Venstre vil i dag præsentere et ungepolitisk udspil rettet mod den udskældte fremdriftsreform, som har skullet skubbe unge hurtigere gennem studierne. F.eks. ved at studerende automatisk bliver tilmeldt et antal eksamener og pålagt at færdiggøre fag, selvom de ikke længere er relevante. Det vil Lars Løkke gøre op med, siger han til Politiken. »Det kvæler noget individualitet,« siger V-formanden, der erkender, at han nok selv var blevet »hældt ud« af jurastudiet under de nuværende regler. Det var han nogle år om at færdiggøre, fordi han brugte meget tid på ungdomspolitik.

Opdateret kl. 16.33: Udspillet handler ikke kun om universiteterne, men også folkeskolen, hvor Løkke siger fra over for den tiltagende inklusion af svage elever i almindelige klasser. »Man må helt stilfærdigt sige, at det er drevet for vidt,« siger formanden for Venstre, der vil have lavet et »serviceeftersyn af inklusionen i folkeskolen«. Det er undervisningsminister Christine Antorini (S) med på, siger hun til TV2.

- DF og SF sprang i weekenden ud i en dagpengealliance a la håndtrykket mellem Lars Barfoed (K) og Margrethe Vestager (R) i 2011. Uanset hvem der vinder valget, vil de to støttepartier kræve af deres statsministerkandidat, at genoptjeningskravet halveres. Ellers vil de ikke være med i en dagpengeaftale. Spørgsmålet er, om deres mandater overhovedet bliver nødvendige. Som målingerne står lige nu, kan S, V og R selv mønstre flertal. De tre partier mener i modsætning til DF og SF, at et justeret dagpengesystem ikke må koste mere. Ifølge Finansministeriet vil det fælles krav fra Kristian Thulesen Dahl (DF) og Pia Olsen Dyhr (SF) koste samfundet 2.000 job og 700 mio. kr. Læs mere hos Børsen i dag.

- De Konservative kræver en genforhandling af forsvarsforliget og vil bruge 1 mia. kr. ekstra på Forsvaret. »Det er et stærkt krav« til Lars Løkke, siger Søren Pape Poulsen (K) til Berlingske.

Opdateret kl. 16.38: Forsvarsminister Nicolai Wammen afviser den konservative ide og henviser til, at spørgsmålet er bundet af et forlig, der strækker sig frem til 2017. Tidl. forsvarsminister Søren Gade (V) - og mulig udenrigsminister i en ny V-ledet regering - er åben for at bruge flere penge på Forsvaret, men det skal afklares af en ny forsvarskommission, siger han til Politiko.dk. Helt i tråd med partiets hidtidige linje.

Huskeregel: 3 plus 1
Fire mandater fra Grønland og Færøerne kan afgøre valget. Som landet ligger nu, ventes tre af dem at pege på Thorning. En enkelt liberal færing ventes at støtte Løkke. Med det in mente står S-formanden faktisk til at generobre magten lige nu. Ifølge Berlingske Barometer står rød blok til 87 mandater, mens blå blok kan mønstre 88 mandater. Husk tre-plus-en-tommelfingerreglen - og så har Thorning pludselig 90 mandater. Læs mere om de nordatlantiske mandater her.

Fik du læst?
- En anonym gruppe på Facebook kaldet Blå blok indefra kaster mudder mod Løkke og iscenesætter ham som fuld og uduelig. Søndag benyttede de sig af en intern grafik rundsendt fra Socialdemokraternes hovedkvarter. Men partisekretær Lars Midtiby afviser enhver forbindelse til gruppen. Læs mere på Politiko.dk.

- Berlingskes redaktør for sociale medier, Kaare Sørensen, kårer de foreløbigt fem bedste valgvideoer. Dem kan du se her.

Mød en tvivler
Henrik Borge er tømrer, 40 år og tvivler. Fanget i feltet mellem Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne og dermed en af de mest ombejlede vælgere i denne valgkamp. Det er ret interessant at høre, hvordan han påvirkes af partiernes mange budskaber og kampagner. Socialdemokraternes offensiv mod Dansk Folkepartis ufinansierede »tulliarder« har i hvert fald sat sig.

»Hvis jeg skal overveje at stemme på dem, vil jeg se en finansieringsplan. Lige nu har partiet ikke styr på, hvor pengene skal komme fra,« siger Henrik Borge.

Berlingske og Politiko.dk følger under valgkampen 12 arketypiske tvivlere for at undersøge, hvordan deres stemme flytter sig. Det sker på Politiko.dk/tvivlernesvalg

Rødt flertal
For første gang siden valgudskrivelsen kan rød blok nu mønstre flertal i en meningsmåling. Det er analyseinstituttet Voxmeter, der for Ritzau noterer en opbakning til Thornings tropper på 50,5 pct.

Det er sjældent set. Fra valget blev afholdt i 2011, til nyvalget blev udskrevet i sidste uge, er der blevet foretaget mere end 400 målinger. Dette er blot den tredje med rødt flertal.

Læs også: 417 målinger siden valget - se hvor få Thorning har vundet

Ser man på  Berlingske Barometer, som puljer en stribe meningsmålinger i et vægtet gennemsnit, så står rød blok til 49,1 pct. Men også her peger pilen opad for Thorning og co., som har hentet ca. et procentpoint under valgkampen.

Gå i dybden med udviklingen med blokkenes historik på Politiko.dk's grafiske legeplads.

Berlingske Barometers vægtede snit. Søjlerne til venstre viser status per 31. maj 2015 sammenlignet med valgresultatet fra 2011, som fremgår af søjlerne til højre. Fold sammen
Læs mere

Mere regeringstvist
De Radikale vil sætte en ny milepæl for klimaindsatsen, så Danmarks udledning af drivhusgasser skal reduceret med 55 pct. i 2030 sammenlignet med 1990. I dag er målet 40 pct. Det skriver Politiken, der har talt med Morten Østergaard (R). Men Socialdemokraterne siger nej.

»Det er en sympatisk tanke, men vi er i tvivl om, hvorvidt det kan hænge sammen økonomisk. Man kan ikke det hele, heller ikke i en valgkamp,« lyder afvisningen fra finansminister Bjarne Corydon (S), hvis fornemste opgave under valgkampen øjensynligt er at hælde radikale ønsker ned ad brættet. Ligesom han har gjort med Østergaards forslag om at hæve boligskatten, pensionsalderen og udviklingsbistanden.

Rettelse: I en tidligere version af denne artikel stod der, at målet skulle nås i 2020. Det er retteligt 2030.

Dagens citat I
»Vi har suspenderet kommentering af meningsmålinger under valgkampen, når der kommer så mange«.

- Mai Mercado, politisk ordfører for de Konservative, til Børsen, hvor partiet stod til blot 3,8 pct. i en måling fra Greens. Memoet om ikke at kommentere målinger er åbenbart ikke blevet sendt til Søren Pape Poulsen, som udtaler til Ritzau, at »det eneste, jeg er sikker på, er, at vi ikke ligger så lavt«.

Dagens citat II
»Nogle gange kan jeg slet ikke få luft, når jeg læser valgforsker Risbjerg Thomsens analyser. Han har jo taget fejl så mange gange. Når han siger, jeg ikke bliver valgt, så ved han da ikke en dyt om det. Det er, fordi han tager udgangspunkt i seneste valg. Det kunne jo godt være, at det, at partiformanden stiller op her og har været borgmester, samlet set betyder, at vi i det midt- og vestjyske får et bedre valg.«

- K-formand Søren Pape Poulsen til Berlingske. Med Risbjerg Thomsen henvises til valgforskeren, som for Altinget.dk laver prognoser over, hvilke kandidater der står til at blive valgt og vraget. Her har Pape hidtil ikke kunnet notere sig et mandat i Vestjylland, hvor han stiller op. Indtil i dag, hvor en ny analyse er på gaden. Her står den nye partileder til valg. Omend på et usikkert mandat. Læs mere hos Altinget.

Dagens citat III
»Jeg er pjattet med Steffen Brandts tekster. Og vild med at danse til Medina. Jeg synes selv, jeg er en fabelagtig dj. Ikke fordi jeg ved noget om musik, men fordi jeg ikke musik-skammer mig. Man skal bare sætte det mest poppede på. Det, alle kan synge med på. Ace of Bace, Take That, Britney, Michael Learns To Rock, Ray De Ohh, Dolly Parton. Alle elsker det!«

- Johanne Schmidt-Nielsen (EL) til musikbladet Gaffa.