Finansministeriet medgiver: Direktøren får mere end HK'eren

Direktør får mest ud af regeringens skatteforslag, både i kroner og procent, viser tal fra Finansministeriet.

Finansminister Kristian Jensen præsenterer torsdag den 31. august 2017 regeringens forslag til finansloven for 2018 i Rentekammeret i Finansministeriet. Med udspil til finanslov, skat og erhvervsliv har regeringen fremlagt tre af de fire store udspil i efteråret. Første aftale om bilafgifter ventes i næste uge. Finansminister Kristian Jensen (V) og DF-forhandlerne har indledt daglige møder for at nå en aftale hurtigt, så bilsalget kan komme i gang igen. Det skriver Ritzau, torsdag den 31. august 2017. . (Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Efter stor forvirring om regeringens fremstilling af, hvem der får mest ud af den foreslåede skattereform, har Finansministeriet nu lagt sine fulde beregninger frem.

De viser, at det er en direktør med en indkomst på en million kroner, der får mest ud af forslaget, både i kroner og relativt - altså i procent.

Den enlige HK'er, som regeringen ellers har haft stort fokus på, får mindst, både i kroner og procent.

Såvel statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) som finansminister Kristian Jensen (V) har ellers gjort meget ud af at understrege, at det er den butiksansatte, der får mest ud af reformen.

Men det er kun tilfældet, hvis man sætter deres skattelettelse i forhold til rådighedsbeløbet efter husleje. Og dertil antager, at de to betaler stort set det samme i huseje.

Ser man derimod på den disponible indkomst, altså hvad man har efter skat, men før husleje, får direktøren en gevinst på 4,9 procent.

HK'eren i regneeksemplet får til sammenligning en skattelettelse, der svarer til 3,4 procent af den disponible indkomst.

Ser man på den disponible indkomst, som er det økonomer anbefaler, får en HK'er altså en skattelettelse svarende til 3,4 procent. En direktør får 4,9 procent.

Dermed bekræfter regeringen på decimaler, hvad økonomer fra blandt andet 3F og SF har påpeget.

Allerede onsdag lagde Finansministeriet frem, at baggrunden for regnestykkerne var, at HK'eren og direktøren i eksemplerne betalte samme husleje. Mens LO-arbejderen er sat til at have en lavere husleje.

Opgjort i kroner, som nok er det, de fleste interesserer sig for, står HK'eren i eksemplet til en skattelettelse på 5000 kroner. Mens direktøren står til 26.700 kroner. Det har hele tiden været lagt åbent og umisforståeligt frem.