Enhedslisten øjner flere hjemtagelser fra Syrien

Udenrigsministeriet kender til 19 børn med dansk tilknytning, som opholder sig syriske fangelejre.

Tilbage i maj stod regeringen og PET frem på et pressemøde og fortalte, at 14 børn og tre mødre skal hentes hjem fra syriske fangelejre. (Arkivfoto) - Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En kvinde med dobbelt statsborgerskab er ifølge DR og Ekstra Bladet blandt de tre mødre til i alt 14 børn med dansk tilknytning, som hentes hjem fra syriske fangelejre.

Det burde ifølge Enhedslisten åbne for, at alle med dansk statsborgerskab skal hentes til Danmark. Det mener udlændingeordfører Rosa Lund (EL).

Regeringen meddelte tilbage i maj, at tre danske mødre samt deres i alt 14 børn skal hjemtages fra to fangelejre i Syrien.

Desuden arbejdes der på at hjemtage yderligere fem børn med dansk tilknytning. Dog uden at deres i alt tre mødre kommer med til Danmark. Men det kræver samtykke fra mødrene, der har fået frataget deres danske statsborgerskab administrativt.

»Man har sagt, at man ikke vil tage de sidste fem danske børn med hjem, fordi man har frataget deres mødre statsborgerskabet. Men nu taler vi om en kvinde, der er dobbelt statsborger, som man tager hjem, hvilket er fornuftigt, men så forstår jeg ikke, hvorfor de sidste fem børn ikke også skal hjælpes,« siger Rosa Lund.

Kvinden med det dobbelte statsborgerskab har ifølge DR og Ekstra Bladet syv børn.

Regeringen anført af statsminister Mette Frederiksen (S) har klart sagt, at det kun er kvinder med dansk pas, som kunne blive hentet hjem.

Med henvisning til en vurdering fra Politiets Efterretningstjeneste (PET) har regeringen foretaget en kovending i sagen generelt. Tidligere var holdningen ganske klart, at ingen fra de syriske fangelejre, dansk tilknytning eller ej, skulle tilbage til Danmark. Fordi forældrene til børnene havde vendt Danmark ryggen og støttede den militante bevægelse Islamisk Stat.

»Det er mærkeligt, at man ikke vil tage de sidste fem børn hjem. Regeringen har lavet mange krumspring for ikke at tage de sidste tre mødre hjem,« siger Rosa Lund.

»Man har frataget dem deres statsborgerskab, man har prøvet at skille dem fra deres børn, men jeg synes, at dette er beviset på, at det ikke var nødvendigt. Man kan sagtens tage alle hjem,« siger hun.

I en anden form for kritik mener Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen, at regeringen svigter ved at tillade kvinden med dobbelt statsborgerskab at komme til Danmark.

»Regeringen havde en klar linje, men svigter den nu. Det har Socialdemokratiet for vane at gøre, når det gælder udlændingepolitikken. Nu er det, som det er. Vi kommer ikke til at stå på landingsbanen med flag og banner,« siger Espersen.

Udlændingeordfører Marcus Knuth (K) skriver på Twitter, at udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) kaldes i samråd om sagen.

»Det her strider lodret imod, hvad Mette Frederiksen har sagt igen og igen. Altså at man kun tager kvinder hjem, der alene har dansk statsborgerskab. Det er slet ikke i orden,« siger Knuth.

Morten Dahlin (V), medlem af Udlændinge- og Integrationsudvalget, er forundret.

»Vi undrer os over, at regeringen gør forskel på fremmedkrigere. Nogle får frataget statsborgerskabet, mens regeringen hos andre aktivt vælger ikke at gøre det,« siger Dahlin.

I en skriftlig kommentar til medierne svarer Tesfaye, at regeringen står ved sin beslutning fra maj.

»Også selv om det betyder, at det formentlig først vil blive afgjort i en dansk retssal, om en af mødrene kan fratages sit danske statsborgerskab,« siger Tesfaye.

Han tilføjer, at PET ikke har haft indvendinger af sikkerhedsmæssig karakter i sagen.

/ritzau/