En poleret parcelhusknægt og det alternative alter ego »renegade«

Han fik »krilleren i maven«, da Uffe Elbæk skrev noget om Clement Kjersgaard på Facebook, han deltog i en afslutningsdebat, hvor politikere mest havde travlt med at finde fejl og mangler hos hinanden, og så selvantændte han, da Silkeborg IF røg i Superligaen. Politiko har vekslet et grønt marcipankys til en kop kaffe og et tilbageblik på ugen, der gik, fra Alternativets René Gade.

Med egne ord er han en »poleret parcelhusknægt«, men Alternativets René Gade fik under folketingsvalget i 2015 det mere rebelske kælenavn »renegade«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson

Den danske rapper Niarn har på sin brystkasse hans navn ridset ind i huden.

»RENEGADE,« står der tatoveret.

Den lader vi lige stå et øjeblik...

For det kunne have været et fænomenalt anslag i fortællingen om en politisk protagonists opgør med varm luft og vanetænkning på Christiansborg.

Virkeligheden er desværre lidt en anden, for rapperens tatovering er ikke en hyldest til René Gade, der sidste år blev valgt ind i Folketinget for Alternativet og som nu sidder over for mig.

Den langhårede og »polerede parcelhusknægt« fra Silkeborg har nemlig brygget en kop stærk økologisk kaffe og indvilget i at klæde os på om ugen, der er gået i dansk politik.

Du kan glæde dig til en snak om en såkaldt »forandringsalliance« mellem partier på venstrefløjen, en afslutningsdebat i Folketinget, som ikke gør politikerne klogere, og så sparker vi for alvor weekenden i gang med en snak om »Danmarks dejligste fodboldklub«.

Men bare rolig - vi er overhovedet ikke færdige med at tale om René Gades mulige alter ego »renegade«.

En grøn kyssemund

Hos bageren var der én kage, der sprang i øjnene. På en bund af brownie og skum lå der et limegrønt marcipankys. Den lille grønne kage havde, ifølge bagerjomfruen, ikke noget navn, men var et samarbejde mellem dem og Schleroseforeningen.

Den var oplagt. Kys, kærlighed, markant grøn og »luftig«, tænker jeg højt, da vi har sat os ned på tagterrassen med udsigt over Christiansborg Ridebane for enden af den grønne gang, hvor Alternativet til dagligt har hjemme.

»Luftig? Er det også noget, du prøver at lægge over på os,« siger en grinende René Gade.

Min skjulte reference er mere til partiets store forelskelse i John Paul Young-nummeret »Love is in the air«, som Alternativet og Uffe Elbæk både dansede og sang ved årsmødet i Odense sidste lørdag, hvor alternativisterne stemte, sludrede og gjorde status over det første år, efter det lykkedes at komme i Folketinget.

Selvom han er valgt til Folketinget, bor den 34-årige René Gade i fødebyen Silkeborg sammen med sin familie, og han bruger derfor mange af sine vågne timer i et tog mellem Midtjylland og hovedstaden. Det har i denne uge givet ham plads til at reflektere over sit første leveår som politiker, der er »braget derudaf«.

»Jeg er i det rigtige, det giver mening, og vi flytter noget,« siger han.

Det var den korte konklusion fra den mangeårige iværksætter, der sætter lidt flere ord på, hvad ugens højdepunkt har været for ham:

»At vi er kommet i mål. For vi kendte jo ikke hinanden som politikere, før vi kom ind. Så imens vi har lært hinanden at kende, har vi også lært at være på Christiansborg. Vi har også fået nogle politiske resultater med i bagagen, men det væsentligste for mig har egentlig været, at det, vi kom herind for hver især, er lykkedes. At vi kan forandre noget og skabe resultater. At jeg kan være hundrede procent oprigtig og tro mod egne værdier hele tiden.«

Kyssemunden har nu fået et hak i læben, og imens vi tygger af munden, får du lige et kort klip fra Årsmødet med Uffe Elbæk på slap line til »Love is in the air«. Artiklen fortsætter under fællesdansen.

Fælles front mellem EL, SF og Å?

Finansordfører for Enhedslisten, Pelle Dragsted, pustede i denne uge til nye politiske vinde.

For hvis hans eget parti, SF og Alternativet kan »definere en stærk fælles platform af politik«, vokse sig større end Socialdemokraterne til sammen og samtidig få S til at acceptere, at de ikke sidder for enden af forhandlingsbordet ved dannelsen af en ny regering, så bør de tre rød-grønne partier tage regeringsmagten.

Det sagde Pelle Dragsted til Jyllands-Posten. Han kaldte trioen af partier for og visionen for »forandringsalliancen«.

Og forandring er på vej, spår René Gade, der hverken vil omfavne eller tage afstand fra idéen om en ny forandringsregering.

»Det er et spændende begreb, men vi gør meget ud af ikke at blive "blokket". Det er positivt, at Enhedslisten, som et etableret parti, ser sig selv som et forandringsparti og insisterer på grøn omstilling og mindre ulighed, som også er afgørende for os.«

Så når du ser ud i fremtiden, er det så tre partier, der arbejder sammen henimod et fælles regeringsgrundlag?

»Nej ikke umiddelbart. For hvis vi virkelig vil en forandring, så kræver det, at vi har 90 mandater. Det er derfor, at Uffe (Elbæk, red.) ofte bliver stillet alle mulige kritiske spørgsmål om, hvem vi peger på. Vi er vildt pragmatiske og ekstremt realistiske. Så hvis vi skal flytte noget, er det klart mest oplagt med et flertal med Mette Frederiksen og Socialdemokraterne.«

De kritiske spørgsmål til Uffe Elbæk vender vi tilbage til lige om lidt.

»RENEGADE«

Vi har bevæget os over i en snak om Folketingets afslutningsdebat, som René Gade deltog i for første gang i onsdags. Han synes, at »folk var fokuseret på at finde hinandens fejl og mangler og ikke på at lytte efter, hvad der blev sagt«.

»Generelt i salen synes jeg, at det er et problem, at vi ikke bliver ret meget klogere, når vi sidder og har debatter. Folk sidder hele tiden og tænker over, hvad de selv skal sige, og der lyttes reelt meget lidt for at forstå - men mere for at svare igen,« siger han og pointerer, at det er i udvalgsarbejdet på Christiansborg, at det politiske arbejde fungerer.

Debatten havde dog en gavnlig effekt for en ny, grøn politiker som René Gade. Der var nemlig god mulighed for at få snakket lidt med dem, han sjældent møder i dagligdagen.

Der blev også lagt mærke til, hvordan Alternativet arbejder. LAs Christina Egelund roste undervejs på de sociale medier sin kollega René Gade og Alternativet for at udfordre »ALT«, også under Folketingets formelle afslutning.

Anledningen til rosen var, da freds- og forsvarsordfører René Gade havde spurgt Venstres Jakob Ellemann-Jensen, om Danmark kunne bidrage til Nato »på en anden måde«.

Nu var jeg nået frem til denne kaffesnaks klimaks. For René Gades udfordrende tilgang til de gældende politiske forestillinger så jeg som en oplagt mulighed for at spørge ham lidt dobbelttydigt.

Men vi skal lige have en ting på plads, inden vi går videre. Det engelske ord »renegade«, som Niarn har tatoveret på sig, betyder rebel, lovløs og desertør. Og på bordet lå der nu hjemmeprintede billeder af Niarns brystkasse og Vince Black fra 90er tv-serien »Renegade«.

Er du lidt en rebel?

»Nu tænker du på mit navn,« griner en spørgende René Gade.

»Jeg tror ikke, at min mor og far havde tænkt over, at René Gade blev til renegade, når man læste det op på engelsk.«

Selvom han ikke ser politik som et sted, han skal være i mange år, så vil han ikke betegne sig selv som en lovløs eller rebel. Men René Gade vil godt lade lidt »renegade« sive ind i ham.

»Det interessante ved det at være en renegade, og nu taler jeg ikke om mig selv i tredjeperson, men om begrebet, hvor du er en rebel eller en outlaw. Det synes jeg, som en ret poleret parcelhusknægt fra Silkeborg, der har spillet langt mere fodbold end lavet ballade, er meget interessant at kigge på. For hvad kan rebellen gøre ved en som mig? Hvad gør Alternativet ved en som mig?,« siger han spørgende til sig selv og kvitterer selv med svarene:

»Jeg er meget bevidst om, at hvis jeg ellers er en ordentlig fyr og behandler folk godt, så kan jeg godt tillade mig at sætte mål, der vil forandre nogle store ting, også selvom det virker mærkeligt og umuligt for nogen. Og der er begrebet interessant ift., at folk gør så relativt meget ud af, at jeg hedder renegade

Du kan høre om, hvilken rapper, som ikke er Niarn, der under sidste valgkamp skrev, at Niarn måtte være René Gades største fan pga. tatoveringen. Og så vurderer René Gade, om han ligner hovedrollen i tv-serien »Renegade«. Artiklen fortsætter under lydklippet.

Lyd Rene Gade

Hvis du sprang over lydklippet, så skal du selvfølgelig ikke snydes for det her geniale tweet af rapperen Per Vers.

Spin og Silkeborg IF

Inden René Gade fik et kontor på Christiansborgs grønne gang, var han en ivrig iværksætter og har også været vidt omkring i kommunikationsbranchen. Og han bestræd blandt andet posten som kommunikationschef i sin hjerteklub Silkeborg IF.

I dag, år senere, har han langt fra sluppet sin begejstring for den midtjyske klub.

»Det satte alt i brand hos mig, da Robert Skov (Silkeborg-spiller, red.) scorede mod AC Horsens og banede vejen for en plads i Superligaen efter sommeren,« siger den glødende fan af, det han selv kalder »Danmarks dejligste fodboldklub«.

René Gade kunne for alvor fejre oprykningen, da »Søhøjlandets Helte« havde spillet forårets sidste kamp mod Vejle Boldklub i lørdags, hvor det blev til en svimlende 5-0 sejr.

Du kan høre René Gade gøre status over sin fodboldklubs sæson, og hvordan han ser SIFs muligheder fremover. Artiklen fortsætter under lydklippet.

lyd sif

Tiden som pressemand i fodboldklubben varede halvandet år, inden René Gade tog hul på nye ting i sit arbejdsliv. I SIF mødte han en masse frivillige, der bare knoklede derudaf for klubben, og han havde hidtil været »kynisk« og »vant til at gå efter mål, som var gode for mig og mine nærmeste«.

Han meldte sig ind i Alternativet i marts 2015, som resulterede i en plads i Folketinget tre måneder senere.

»Jeg vil gerne udfordre det eksisterende. Vanetænkning og traditioner har jeg det generelt svært med. Jeg er glad for mit ret rolige og helt almindelige familieliv med gode venner i en lille by, men for at kunne være i det, skal jeg i mit arbejdsliv udfordre. Derfor stak jeg snuden frem og gik ind i politik for at forandre det politiske system til et mere tillidsvækkende og involverende.«

Men snakken om SIF og pressearbejdet har gjort mig nysgerrig på, om manden, der har arbejdet i kommunikationsbranchen og kender en ting eller to til spin, helt ærligt vil sige, om den Facebook-opdatering fra Uffe Elbæk, forinden det famøse interview med DRs Clement Kjersgaard, var klassisk, politisk spin fra en snu politisk ræv.

Svaret var ikke overraskende et »nej« til, at det var spin.

»Det var en forklaring på, hvorfor han havde reageret sådan i interviewet og et spørgsmål om, hvor han kunne blive bedre. Det er i hvert fald det, vi arbejder med. Feedback-kulturen er helt fundamentalt indlejret i Alternativet. Så jeg tror, at det er meget naturligt for Uffe at bede om det.«

Så efter Uffe Elbæk havde været inde til interviewet om fredagen, blev der ikke sendt noget rundt til jer om, at I skulle skrive noget på jeres sociale profiler?

»Nej, jeg ser det på Facebook, får lige en krilleren i maven og tænker, at det interview skal jeg have set, siden han så udtalt beder om eftertanken. Så jeg bliver oppe den halve time længere, selvom jeg virkelig skulle tidligt op.«

Du skal sige det helt ærligt...

»Hvis det ikke står soleklart for dig endnu, så er jeg altså piværlig hele tiden,« siger en smilende René Gade.

På trods af mit stålsatte blik og gentagende omformuleringer af spørgsmålet om, hvorvidt det ikke bare var hardcore spin, som Alternativet præsterede, fastholder René Gade sin opfattelse.

I næste uge har Socialdemokraternes gruppeformand, Henrik Sass Larsen, reserveret en kaffekande og en time til at se tilbage på den uge, der er lige rundt om hjørnet. God weekend.