Ekspert: Vestager skal spille med EUs muskler

Margrethe Vestager står til at blive konkurrencekommissær i EU, og det er en særdeles tung post, hvor der er rig mulighed for at spille med EUs muskler, vurderer EU-ekspert.

Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skal man være EUs konkurrencekommissær, skal man kunne stå fast, og man skal turde at tage slagsmål med både stats- og regeringschefer og det europæiske erhvervsliv.

Og det kan Margrethe Vestager.

Sådan lyder vurderingen fra EU-ekspert og prorektor ved Københavns Universitet Lykke Friis, efter at Berlingske sent tirsdag aften kunne fortælle, at den tidligere radikale leder og økonomi- og indenrigsminister, Margrethe Vestager, får den magtfulde post som konkurrencekommissær i EU-Kommissionen.

»Det er en meget tung post. Absolut. Og det er også en post, hvor der altid er slagsmål. Det er til tider også meget dramatisk, og man har tidligere set eksempler på, at en kommissær har måttet gå ind og agere på EUs vegne i meget prekære sager om statsstøtte. Så det er en post, hvor man skal være i stand til at slå fra sig,« forklarer Lykke Friis.

I EU er der fælles statsstøtteregler, og konkurrencekommissærens primære opgave er at sikre, at de regler bliver overholdt, og at der ikke dannes karteller eller gives konkurrenceforvridende statsstøtte - for eksempel ved at medlemslande går ind og støtter deres egne virksomheder, så de får en konkurrencefordel.

Og den post passer fint til Margrethe Vestagers profil, mener Lykke Friis.

»Der er ingen tvivl om, at en tidligere minister med hendes kompetence også vil være i stand til at stå fast over for medlemsstaterne. Hvis der er noget, Margrethe Vestager har vist inden for de seneste år, så er det, at hun kan stå fast - også når det blæser. Og det skal man på den post, for det er en post, hvor man nogle gange skal ind og lægge sig ud med stats- og regeringschefer, som jo så mener, at de har overholdt statsstøttereglerne,« siger EU-eksperten og fortsætter:

»Så der tror jeg, at hun i hvert fald får kam til sit hår, men det tror jeg også, at hun er indstillet på.«

Siden EU-topmødet 30. august, hvor det stod klart, at statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) blev i dansk politik, har både hun og Margrethe Vestager ikke lagt skjul på, at Danmark ville få en tung, økonomisk post i Jean-Claude Junckers nye kommission.

Og der er noget helt særligt ved konkurrencekommissærposten, pointerer Lykke Friis.

»På mange andre områder i europæisk politik er det nationalstaterne, der er de stærke. Men her er det altså EU, der virkelig har musklerne. Derfor er det en meget interessant post,« siger hun.

Kommissionsformand Juncker præsenterer formelt sine 28 kommissærer onsdag klokken 12. Berlingske har tirsdag aften forsøgt at få en kommentar fra Margrethe Vestager, men hun vil først udtale sig, når Jean-Claude Juncker har præsenteret Kommissionen.