Vestager bliver konkurrencekommissær

Margrethe Vestager (R) får den magtfulde post som konkurrencekommissær, erfarer Berlingske.

ARKIVFOTO. Tidligere økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BRUXELLES/BERLIN/KØBENHAVN: Danmark ser ud til at lande en af de helt tunge poster i EU-Kommissionen med Margrethe Vestager som kommende konkurrencekommissær. Det fortæller flere kilder med kendskab til valget af Vestager som konkurrencekommissær til Berlingske.

Margrethe Vestager og statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har siden EU-topmødet den 30. august sagt, at Margrethe Vestager ville lande en tung post, og Vestager har ikke lagt skjul på, at det var en af de økonomiske poster, som Danmark havde i udsigt.

Og målet ser i den grad ud til at lykkes med posten som konkurrencekommissær. I EU er konkurrenceområdet en sværvægter af en post, fordi EU-Kommissionen har eksklusiv kompetence til at træffe beslutninger på konkurrenceområdet uden indblanding fra medlemslandene. Det gælder både omkring at udstede gigantbøder for eksempelvis karteldannelse som godkendelse og afvisning af statsstøtte.

I øjeblikket ligger der blandt andet en klage over Femern-forbindelsen for ulovlig statsstøtte, og den sag vil altså lande på Vestagers bord, hvis hun får den eftertragtede post som konkurrencekommissær.

Der har den seneste uge cirkuleret et utal af rygter og oversigter over fordelingen af kommissærposterne. Således mente Reuters tirsdag aften at vide, at Vestager skulle være miljøkommissær, men det stemmer altså ikke overens med Berlingskes oplysninger.

Berlingske kunne allerede kort efter, at Helle Thorning-Schmidt havde overrasket alt og alle med valget af Margrethe Vestager som kommende kommissær, fortælle, at det var en af de tunge økonomiske poster, der var tale om.

Det har dog hidtil været uklart, om Margrethe Vestager ville lande posten som kommissær for det indre marked, finansiel regulering eller konkurrence. Ikke mindst posten som kommissær for finansiel regulering har flere britiske aviser nævnt Vestager som favorit til.

Margrethe Vestager havde selv ingen kommentarer tirsdag aften, men vil kommentere posten, og hvad der venter af udfordringer, når den kommende kommissionsformand Jean-Claude Juncker fra Luxembourg sætter navne på posterne onsdag kl. 12.

Der bliver i det hele taget tale om en meget tung kommission med flere tidligere premierministre, udenrigsministre og økonomiministre som Vestager selv, der har opgivet jobbet som økonomi- og indenrigsminister i Danmark for at blive kommissær.

Når Jean-Claude Juncker onsdag har offentliggjort, hvilke poster han har tiltænkt de forskellige kommissærer, venter høringer i Europa-Parlamentet i slutningen af september og begyndelsen af oktober, før den nye kommission kan begynde arbejdet den 1. november.

Det er sket flere gange, at Europa-Parlamentet har bremset udnævnelsen af en kommissær, fordi vedkommende blev fundet for let eller kontroversiel.

Margrethe Vestager har allerede kastet sig over forberedelsen til høringen, hvilket også siger lidt om, at hun i hvert fald selv i et stykke tid har været ret sikker på, hvilken post hun ville få.