Efter kvotesag: Esben Lunde er færdig som minister for fiskeriområdet

I kølvandet på sagen om kvotekonger bliver Esben Lunde Larsen (V) frataget sit område som fiskeriminister. Det skyldes afsløringerne i sagen om de såkaldte kvotekonger, oplyser Dansk Folkeparti.

Foto: Ida Guldbæk Arentsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) er færdig som den minister, der har ansvaret for fiskeriområdet.

Fiskeriområdet overføres i stedet til minister for ligestilling og nordisk samarbejde, Karen Ellemann (V).

Det skriver Statsministeriet i en pressemeddelelse.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) skriver i pressemeddelsen, at der er flere grunde til, at Esben Lunde Larsen fratages fiskeriområdet.

»For det første har det vist sig, at forvaltningen af de såkaldt omsættelige fiskekvoter igennem en årrække ikke har været tilfredsstillende, og det er jeg nødt til at tage bestik af,« skriver Lars Løkke Rasmussen og tilføjer, at beslutningen om at flytte fiskeriområdet også skyldes, at fiskeribranchen er stærkt udfordret af brexit.

»Endelig håber jeg, at vi nu kan genstarte samarbejdet om reguleringen af dansk fiskeri med Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg, der i den seneste tid ikke har været tilstrækkeligt tillidsfuldt.«

Løkke vil genoprettet forhold til DF

Ifølge en central kilde i regeringstoppen er det dog primært det sidste, der er det centrale. Her lyder rationalet, at regeringen har brug for at få fjernet de sten, der er i skoen for at få forbedret forholdet til Dansk Folkeparti efter en lang periode, hvor samarbejdet har haltet, og hvor Dansk Folkeparti har været utilfreds med regeringen.

I den situation stak Esben Lunde Larsens dårlige forhold til Dansk Folkeparti på fiskeriområdet ud som noget, der var problematisk, og som en relation, der simpelthen ikke var til at genoprette.

Derfor var der ingen anden mulighed end at fjerne Esben Lunde fra området, lyder rationalet.

Esben Lunde roses dog samtidig for at levere et fint stykke arbejde på sine andre områder, og deri ligger også forklaringen på, at han fortsætter som miljø- og fødevareminister - dog nu uden fiskeri i porteføljen.

Esben Lunde Larsen er ellers kaldt i samråd på torsdag om den omdiskuterede sag om kvotekonger, som netop ligger under fiskeriområdet.

Fiskeriordfører Ib Poulsen oplyser til Berlingske, at han ikke længere ser grund til at afholde samrådet. Den endelige beslutning træffes af Enhedslisten, som har indkaldt til samrådet.

Sagen om de såkaldte kvotekonger - velhavende fiskere, der sidder på en stor del af fiskekvoterne og på den måde skaber monopollignende tilstande - har i årets løb skabt dyb splid mellem ministeren og flere af fiskeriordførerne i Folketinget.

Dansk Folkepartis fiskeriordfører Ib Poulsen har blandt andet beskyldt ministeren for at lyve over for Folketinget.

Det skete efter Berlingskes afsløring af, at ministeren undlod at informere Folketinget om en række forslag til, hvordan man kunne begrænse kvotekongernes monopol. Ministeren afviste i første omgang, at der fandtes flere forslag - men det viste sig, at ministeriet havde ligget inde med hele 16 konkrete muligheder.

Efterfølgende måtte Esben Lunde Larsen undskylde flere gange over for Folketinget.

I sidste måned kunne Berlingske videre fortælle, hvordan ministerens egne embedsmænd i Miljø- og Fødevareministeriet lagde detaljerede planer for at modarbejde den fiskeriaftale, som et flertal i Folketinget uden om regeringen havde vedtaget.

DF glæder sig til ny minister

I Dansk Folkeparti lægger man ikke skjul på, at Esben Lunde Larsen har mistet fiskeriområdet efter Berlingskes afsløringer i sagen om kvotekonger. I foråret fik Esben Lunde Larsen alvorlig kritik fra Folketinget efter at have tilbageholdt oplysninger og givet misvisende svar til lovgiverne på Christiansborg. Og i juli afdækkede onlinefortællingen »Kvoter, konger og kumpaner«, at Esben Lunde Larsens ministerium direkte havde modarbejdet Folketingets fiskeripakke, og at ministeren langt mere systematisk havde tilbageholdt oplysninger for Folketinget end hidtil kendt.

»Det om Brexit og alt muligt andet er udelukkende udenomssnak. Fyringen handler alene om den artikel. Havde Berlingske ikke bragt de afsløringer før sommerferien, var Esben Lunde jo fortsat som fiskeriminister. Så meget ved jeg,« siger Ib Poulsen, Dansk Folkepartis fiskeriordfører.

»Berlingskes afsløringer spiller en kæmpe rolle for, at vi ikke vil have ham som minister. Det ved jeg også fra min ledelse. Der truer jo et samråd på torsdag, og det kan vi lige så godt aflyse nu pga. det smarte træk. Det giver ikke mening med et samråd med en minister, der er fyret. Efter torsdag kunne ydmygelsen for regeringen og Lars Løkke være blevet langt større,« siger Ib Poulsen.

Ib Poulsen tilføjer, at det nok »ikke er helt ved siden af«, at Esben Lunden Larsen fjernes fra området, fordi deres samarbejde var kørt fast.

Ib Poulsen er glad for udsigten til en ny minister at arbejde sammen med.

»Det her er jo en decideret fyring af ham som minister for dette område. Han har på intet tidspunkt villet levere det, flertallet ønskede,« siger han og fortsætter:

»Jeg er ikke i politik for at fyre ministre. Jeg er der for at føre vores politik igennem. Men det har bare ikke været muligt med denne minister. Men det er jeg sikker på, at det vil være med den nye minister, for hun har mere flair for det politiske arbejde, end han har.«

Har du eller Dansk Folkeparti signaleret over for statsministeren, at Esben Lunde skulle væk som minister på det her område?

»Det, tror jeg, du skal spørge Kristian Thulesen Dahl om,« siger Ib Poulsen og fortsætter:

»Men der har været en diskussion i gruppen (Dansk Folkepartis, red.) om, at det her kunne ikke fortsætte. For der var et manglende samarbejde, som ikke var til at restaurere, og som ministeren på intet tidspunkt har forsøgt at restaurere.«

Fødevareordfører fra Socialdemokratiet, Simon Kollerup, siger, at det har været svært at have et tillidsfuldt samarbejde med Esben Lunde Larsen om fiskeriområdet.

»Det er jo åbenbart for enhver, at der har været den ene sag efter den anden med Esben Lunde som fiskeriminister,« siger Simon Kollerup:

»Selvom jeg ikke kan huske, at Karen Ellemann har sagt noget om fisk, så er det nu hende, som bliver fiskeriets nye minister, og jeg ser naturligvis frem til samarbejdet.«

Minister: Der har været uro

Det har ikke været muligt at få et interview med Esben Lunde Larsen, men han skriver via sin presseafdeling:

»Jeg må konstatere, at der har været politisk uro om fiskeriområdet gennem længere tid. Det fortjener fiskerierhvervet ikke. Jeg håber, at en ny start med en ny minister nu vil få samarbejdet med fiskeriordførerne til at gå glattere,« skriver Esben Lunde Larsen:

»Jeg har i løbet af foråret forsøgt at genetablere et godt politisk samarbejde med fiskeriordførerne, blandt andet ved at regeringen har tilsluttet sig Fiskeripakken. Det er ikke lykkedes. Det har alt for mange negative konsekvenser for dansk fiskeri, at samarbejdet mellem ordførere og minister ikke fungerer ordentligt. Derfor er det fornuftigt med en ny start.«

Opdateret den 7. august kl. 17.59 med yderligere kommentarer fra Dansk Folkeparti.

Lars Nørgaard Pedersen har bidraget til denne artikel.