Dansk Folkeparti roser »decideret fyring«: »Det kan man bare ikke som minister. Det er for ubegavet, det er for ukløgtigt«

Esben Lunde Larsen er færdig som den minister, der har ansvaret for fiskeri. Dansk Folkepartis fiskeriordfører, Ib Poulsen, siger, at grunden »alene« er Berlingskes afdækning af kvotekonge-sagen.

DF er glade for udsigten til en ny minister på fiskeriområdet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen

En decideret fyring. Et hak i tuden på Esben Lunde Larsen.

Så klar er dommen fra Dansk Folkepartis Ib Poulsen, efter at miljø- og fødevareminister, Esben Lunde Larsen (V), i dag er blevet frataget fiskeriområdet. Området lægges i stedet over til minister for ligestilling og nordisk samarbejde, Karen Ellemann (V).

Esben Lunde Larsen er ellers indkaldt til samråd om den såkaldte kvotekongesag på torsdag. En sag, der netop ligger under fiskeriområdet, og som i høj grad har skabt splid mellem ministeren og Folketingets fiskeriordførere.

Ib Poulsen fra Dansk Folkeparti er glad for udsigten til en ny minister.

»Det her er jo en decideret fyring af ham som minister for dette område. Han har på intet tidspunkt villet levere det, flertallet ønskede,« siger han og fortsætter:

»Dette er et gevaldigt hak i tuden på Esben Lunde. Vi havde ikke været tjent med at fortsætte med ham, det har jeg heller ikke lagt skjul på«.

»Det her kunne ikke fortsætte«

Ib Poulsen siger, at han er »ikke i politik for at fyre ministre«.

»Jeg er her for at føre vores politik igennem. Men det har bare ikke været muligt med denne minister. Det er jeg sikker på, at det vil være med den nye minister, for hun har mere flair for det politiske arbejde, end han har.«

Har du eller Dansk Folkeparti signaleret over for statsministeren, at Esben Lunde skulle væk som minister på det her område?

»Det, tror jeg, du skal spørge Kristian Thulesen Dahl om,« siger Ib Poulsen og fortsætter:

»Men der har været en diskussion i gruppen (Dansk Folkepartis, red.) om, at det her kunne ikke fortsætte. For der var et manglende samarbejde, som ikke var til at restaurere, og som ministeren på intet tidspunkt har forsøgt at restaurere.«

I en pressemeddelelse angiver statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) to grunde til beslutningen, nemlig at forvaltningen af »omsættelige fiskekvoter igennem en årrække ikke har været tilfredsstillende«, og at »fiskeribranchen er stærkt udfordret« af briternes EU-exit.

Samtidig udtrykker Løkke håb om, at »vi nu kan genstarte samarbejdet om regulering af dansk fiskeri med Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg, der i den seneste tid ikke har været tilstrækkeligt tillidsfuldt«.

Ifølge en central kilde i regeringstoppen er det dog primært det sidste, der er det centrale.

»Fyringen handler alene om den artikel«

Ib Poulsen lægger da heller ikke skjul på, at Esben Lunde Larsen har mistet fiskeriområdet efter Berlingskes afsløringer i sagen om kvotekonger i begyndelsen af juli.

Onlinefortællingen »Kvoter, konger og kumpaner« afdækkede, at Esben Lunde Larsens ministerium direkte havde modarbejdet Folketingets fiskeripakke, og at ministeren langt mere systematisk havde tilbageholdt oplysninger for Folketinget end hidtil kendt.

»Det om Brexit og alt muligt andet er udelukkende udenomssnak. Fyringen handler alene om den artikel. Havde Berlingske ikke bragt de afsløringer før sommerferien, var Esben Lunde jo fortsat som fiskeriminister. Så meget ved jeg,« siger Ib Poulsen, Dansk Folkepartis fiskeriordfører.

»Berlingskes afsløringer spiller en kæmpe rolle for, at vi ikke vil have ham som minister. Det ved jeg også fra min ledelse. Der truer jo et samråd på torsdag, og det kan vi lige så godt aflyse nu pga. det smarte træk. Det giver ikke mening med et samråd med en minister, der er fyret. Efter torsdag kunne ydmygelsen for regeringen og Lars Løkke være blevet langt større,« fortsætter Ib Poulsen.

Ib Poulsen beskylder også Esben Lunde Larsen for at have »holdt mig hen med snak«.

»Han har sagt et og gjort noget andet. Han har ikke leveret noget som helst. Det kan man bare ikke som minister. Det er for ubegavet, det er for ukløgtigt, det er frustrerende.«

»Det er jo ikke en forhandling, det her«

Kan man ikke også sige, at du har været meget stædig og har stået meget ultimativt på din ret uden vilje til noget kompromis?

»Jamen, det har ikke været noget med et kompromis. Der er et bredt flertal, der har vedtaget noget, men det har ministeren ikke villet efterleve. Det er jo ikke en forhandling, det her, for der var jo lavet en aftale.«

Esben Lunde Larsen udtaler i en skriftlig kommentar, at han må »konstatere, at der har været politisk uro om fiskeriområdet gennem længere tid.«

»Det fortjener fiskerierhvervet ikke. Jeg håber, at en ny start med en ny minister nu vil få samarbejdet med fiskeriordførerne til at gå glattere,« siger han og fortsætter:

»Jeg har i løbet af foråret forsøgt at genetablere et godt politisk samarbejde med fiskeriordførerne, blandt andet ved at regeringen har tilsluttet sig Fiskeripakken. Det er ikke lykkedes. Det har alt for mange negative konsekvenser for dansk fiskeri, at samarbejdet mellem ordførere og minister ikke fungerer ordentligt. Derfor er det fornuftigt med en ny start, og jeg er meget tryg ved, at Karen Ellemann er den rette til at få ro om fiskeriområdet,« siger han, som »ser frem til at fortsætte mit gode samarbejde med Folketinget om de mange andre vigtige dagsordener på miljø- og fødevareområdet.«