DI: Kommunerne går glip af milliardbesparelse på udbud

Ni ud af ti kommuner har ingen strategi for udlicitering, og DI (Dansk Industri) kræver derfor, at kommunerne bliver forpligtet, for der er op til 3,3 milliarder kroner at spare hvert eneste år, mener de.

Regeringen indgik 10. juni økonomiaftale med kommunerne, men aftalen kan i efteråret munde ud i, at kommunerne skal tvinges til at lave langsigtede planer for udbud. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Der skal sættes skub på udlicitering i det offentlige, mener erhvervsorganisationen DI, og derfor bør kommunerne forpligtes til at lave langsigtede strategier for udbud.

Ifølge organisationens beregninger kan man nemlig spare op mod 3,3 milliarder kroner om året fra 2020, hvis udbudsstrategien bliver implementeret i kommunerne. Kommunernes Landsforening(KL) mener ikke, de skal tvinges, for udbud er kun »et værktøj blandt mange i værktøjskassen.«

I dag har kun 8 ud af 98 kommuner en decideret strategi for udbud. Det kalder DI »problematisk.«

»Det er vigtigt, at vi har en effektiv offentlig sektor. Et godt redskab til det er, at man konkurrenceudsætter, og den udvikling går for langsomt,« siger Mette Rose Skaksen, der er branchedirektør i DI.

Udbudsstrategi har tidligere været lovpligtigt for kommuner og regioner, men blev afskaffet i 2012 under daværende økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager(R). Hun kaldte loven »uhensigtsmæssig detailstyring(...) der skaber unødig bureaukrati,« men DI vil nu forpligte offentlige institutioner igen.

Man arbejder i kommunerne med tre begreber for planlægning af udbud. Udbudspolitik bestemmer de konkrete retningslinjer for udbud, udbudsplaner beskriver, hvilke udbud der skal gennemføres inden for en afgrænset periode, og udbudsstrategi skal stå for den langsigtede planlægning af udbud. 82 pct. af kommunerne har en udbudspolitik og 62 pct. har en udbudsplan, men det er altså kun 8 pct. af kommunerne, der har det helt lange lys på i forhold til konkurrenceudsætning.

Derfor vil DI have regeringen til at pålægge kommunerne at lave udbudsstrategi. I kombination med det skal der fastsættes konkrete måltal for kommuner, regioner og stat for, hvor meget man øger konkurrenceudsættelse. Det skal dog ikke nødvendigvis være gennem en ny lov, mener Mette Rose Skaksen.

DI vil have erhvervs- og vækstminster Troels Lund Poulsen til at tage det med i forhandlingerne om det effektiviserings- og moderniseringsprogram, som under de nyligt overståede økonomiforhandlinger mellem kommuner og regeringen blev indført. Gennem programmet skal kommunerne fra 2018 frigøre én milliard kroner årligt, og en del af milliarden skal netop findes gennem flere udbud i det offentlige. Effektiviserings- og moderniseringsprogrammet er afløser for det udskældte omprioriteringsbidrag, som under de samme forhandlinger blev skrottet.

DI mener, at der fortsat er kommunale serviceopgaver for 167 milliarder kroner, der er egnede til at sende i udbud, men som ikke bliver det i dag. Og ifølge DI skal 45 procent af de opgaver være udsat for konkurrence i 2025.

KL mener, at begreberne ofte flyder sammen, og ifølge formand Martin Damm(V) er der ikke nødvendigvis nogen sammenhæng mellem manglende udbudsstrategi og mangel på langsigtet planlægning i kommunerne.

»Tallene viser jo, at langt de fleste kommuner har en udbudspolitik og dermed har forholdt sig til, hvornår og hvordan man anvender udbud. Udbud er et værktøj blandt mange i værktøjskassen, når det gælder om at udvikle og effektivisere de kommunale organisationer,« siger KL’s formand Martin Damm i en skriftlig kommentar.

Da udbudsstrategi senest var lovpligtigt, blev der ikke lavet en målbar vurdering af, om det var en god eller dårlig forretning for kommunerne. Næstved er en af de få kommuner, der har valgt at lave en udbudsstrategi, og borgmester Carsten Rasmussen mener, at det har givet dem en klar fordel i forhold til at effektivisere – uden det går ud over den offentlige service.

»Nogle gange bliver det lidt tilfældigt, hvad der bliver udbudt. Derfor har vi valgt at lave en strategi for at blive enige om, hvilke opgaver, vi vil sende i udbud, og i hvilken takt skal de udbydes. Så er det ikke noget, der dukker op som en tyv om natten i økonomiforhandlingerne,« siger Carsten Rasmussen (S), borgmester i Næstved Kommune.

Forhandlinger om det nye effektiviserings- og moderniseringsprogram skal efter planen foregå til efteråret.