Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
»Vi ser jo gerne, at Socialdemokratiet, Venstre og Dansk Folkeparti bliver ankeret i dansk politik og sætter retningen for, hvor vi skal hen.« Sådan udtalte Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl i slutningen af maj måned til Berlingske.
Siden den udstrakte hånd til de to partier har Thulesen Dahl ikke set passivt til.
Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, mener, »at Thulesen Dahl siden hen har arbejdet hårdt på at trække Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, ind i et tæt samarbejde«.
Om vælgerne vil kvittere med øget opbakning er for tidligt at sige, men siden valget 18. juni 2015 er det i hvert fald gået nedad for Thulesen Dahl og co.
Var der folketingsvalg i dag, ville DF sandsynligvis få 18,2 pct. af de stemmeberettigedes stemmer – plus/minus en statistisk usikkerhed på 1,2 procentpoint. Det viser Berlingske Barometer, som er vores vægtede gennemsnit af den seneste måneds politiske meningsmålinger.
Partiet er dermed på lang afstand af deres historiske valgresultat fra 2015, hvor det lykkedes DF at få 21,1 pct. af stemmerne.
Er opbakningen reel?
Sammenlignet med valget i 2015 er opbakningen til Thulesen Dahl dog faldet med 2,9 procentpoint.
Ifølge Berlingske Barometer står DF dermed til at få 33 mandater, mens de ved folketingsvalget i 2015 sikrede sig 37 mandater. De står derfor til et fald på fire mandater, hvis der var valg i dag.
Undervejs har der naturligvis været udsving. Lavpunktet var i slutningen af 2016, hvor opbakningen var nede på 15,6 pct. af stemmerne. Et højdepunkt var i juli 2017, hvor opbakningen lød på 19,4 pct.
Denne uges barometertjek kan derfor vidne om en statistisk signifikant nedgang til DF siden valget i juni 2015.
Spørgsmålet er, om gennemsnittet på de 18,2 procent er udtryk for den reelle vælgeropbakning. Op til valget i 2015 blev DF undervurderet betydeligt af meningsmålingsinstitutterne.
Eksempelvis Gallup har siden hen justeret beregningsmetoden en smule for at sikre mere præcise målinger. Svaret vil vise sig til næste folketingsvalg, der skal finde sted om under et år.
Ser man nøjere på blokfordelingen, står denne i rød bloks favør. Berlingske Barometer viser, at rød blok i øjeblikket står til at modtage 91 mandater. Blå blok står derfor svagere og kun til at få 84 mandater, hvilket vidner om en rød sejr, hvis Løkke skulle vælge at udskrive valg.
Til Folkemødet på Bornholm meldte S-formand Mette Frederiksen ud, at Socialdemokratiet har skiftet holdning til regeringens uddannelsesloft. Ifølge Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, foretager hun med dette løfte, hvis hun får magten ved næste valg, et 180 graders politisk kursskifte.
Kort sagt mener Thomas Larsen, at valgkampen for rød og blå blok er skudt i gang.
Ved det sidste valg sikrede blå blok sig 90 mandater og kunne derfor komme i regeringen over for rød blok, der tilsvarende kun fik 85 mandater.
Ugens barometertjek vidner derfor også om en statistisk signifikant fremgang til oppositionen siden valget i 2015.
Berlingske Barometer viser et gennemsnit af de politiske meningsmålinger, der er blevet offentliggjort inden for de seneste 31 dage. En avanceret model ligger til grund for beregningen. Blandt andet tillægges nyere målinger mere vægt end ældre og de enkelte institutter vægtes efter deres måde at indsamle data på. Gå selv på opdagelse i Berlingske Barometers mange data her.