DF til Kongeåen - Thulesen Dahl tager Sønderjylland

Der er ganske klare geografiske skel i Danmark mellem partierne. Dansk Folkeparti er størst i næsten hele Sønderjylland og på Vestsjælland, mens Venstre og Socialdemokraterne deler resten.

Foto: Linda Kastrup

Sig mig dit postnummer, og jeg skal fortælle dig, hvad du stemmer.

Sådan kan spørgsmålet meget vel lyde efter dette valg, for geografiske er der meget klare snit mellem partiernes højborge.

Dansk Folkeparti har haft et ekseptionelt godt valg, og særligt i Sønderjylland står man stærkt. Hele vejen fra grænsen op til Vejle har Dansk Folkeparti vundet alle pånær to valgkredse.

»Jeg er fuldkommen overbevist om, at jeg lige om et øjeblik vågner og finder ud af, at der er tre dage tilbage af valgkampen. Men det er jo fordi, det er så uvirkeligt, det der sker i dag for DF,« lød det tidligere i dag fra formand Kristian Thulsen Dahl.

Ud over at stå stærkt i Sønderjylland er DF også størst på Vest- og Midtsjælland.

Mellem de to DF-højborge ligger S-land. Socialdemokraterne har nemlig erobret hele Fyn. I samtlige kredse på og omkring øen er regeringspartiet det største parti.

Fynboerne kan finde åndsfæller i Øst- og Nordjylland. For næsten hele Østjyllands Storkreds og samtlige kredse i Nordjyllands Storkreds har nemlig Socialdemokraterne, som deres foretrukne parti. Desuden peger Bornholm, Lolland og Falster også på Thorning, Corydon og co.

På den jyske hede er det Danmark nu tredjestørste parti, der regerer. Det kommende regeringsparti Venstre sidder tungt på det midt- og vestjyske, der historisk er klassisk Venstreland.

De tre største partier har fordelt rovet imellem sig. Bortset fra i København, hvor Enhedslisten har vundet tre Vesterbro-, Nørrebro, og Utterslev kredse.