DF dumper regeringens nye asylplan

Det er en »usædvanlig tynd plan«, siger Dansk Folkeparti om, at regeringen vil have flygtninges evner udredt efter tre uger, så de kan komme hurtigt ud på arbejdsmarkedet. Venstre er også skeptiske.

Læs mere
Fold sammen

Dansk Folkeparti er bestemt ikke tilhængere af, at flygtninges uddannelsesniveau og andre kompetencer skal kortlægges, allerede tre uger efter de kommer til Danmark, som regeringen har planer om.

Den hurtige udredning skal sende flygtningene hurtigere ud på arbejdsmarkedet, hvis deres kvalifikationer rækker til det, men det er en »ufattelig tynd plan«, mener Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Martin Henriksen (DF).

Han ser helst, at flygtningene kun bliver ét sted - nemlig på asylcentrene.

»Mens flygtninge er i Danmark, skal de blive i asylcentrene. De skal ikke ud i kommunerne, indgå i et integrationsprogram eller have en bolig af kommunen. Så ved de, at deres fremtid ikke ligger i Danmark, men i hjemlandet eller et helt andet sted,« siger Martin Henriksen.

I dag bliver flygtninge først systematisk udredt, når de har været på et asylcenter og kommer ud i kommunerne efterfølgende. Men med regeringens nye plan skal flygtningene allerede igennem en udredning efter to-tre ugers ophold på et asylcenter i Danmark. Her skal deres uddannelsesbaggrund og andre kompetencer kortlægges, og det skal bruges til at matche flygtningene med relevante kommuner og job.

Men DF-ordføreren mener, at planen er en svækkelse af den linje, som regeringen hidtil har lagt frem med asylstramninger.

»Hvis man lyttede til, hvad statsministeren og andre ordførere sagde for et par måneder siden, så fik man det indtryk, at formålet med deres nye lovforslag var, at flygtninge skulle vende tilbage igen, men her lyder det som om, at formålet er, at de skal i gang med en stor integrationsproces,« siger Martin Henriksen.

»Også ved vi godt, at det bliver meget vanskeligt at sende dem hjem igen, så det er ikke noget, vi umiddelbart bryder os om,« fastslår han.

Venstres politiske ordfører, Inger Støjberg (V), mener ligesom Dansk Folkeparti, at det kan gøre det svært at sende flygtninge hjem igen, hvis de får fodfæste på det danske arbejdsmarked.

»Vi er skeptiske over for det. For hvis du først begynder på det her, får du lynhurtigt flygtninge til at blive til indvandrere i Danmark,« siger Inger Støjberg til dr.dk.