»Det er ægteskab, ikke utroskab«

Den ene har boet det meste af livet i Danmark uden at blive dansk statsborger. Den anden måtte opgive sit danske statsborgerskab, da hun fandt drømmejobbet i Canada.

Larry Feinberg får omsider lov til at blive dansk statsborger - med sit amerikanske statsborgerskab i behold. Foto. Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Jeg er amerikaner, det kan man se på min væremåde, og høre, når jeg taler,« fortæller Larry Feinberg, der ganske rigtigt har en tyk amerikansk accent.

Larry Feinberg har i 25 år boet og arbejdet i Danmark, men har aldrig skiftet det amerikanske stats­borgerskab ud med et dansk.

»Jeg er glad for Danmark, det er et godt land. Men jeg vil ikke undsige mit amerikanske statsborgerskab og frakende mig mit hjemland.«

Som proceduren hidtil har været, har Larry Feinberg ikke kunnet opnå dansk statsborgerskab, medmindre han møder op på den amerikanske ambassade i Danmark og løser sig fra sit hjemland. Så gennem 25 år har han været på en fast arbejds- og opholdstilladelse i Danmark.

»Jeg har taget en uddannelse i Danmark, jeg har fået børn, og jeg har fået et job. Alligevel skal jeg konstant gå og være bange for, at jeg mister min opholdstilladelse og bliver sendt hjem. Det er enormt utrygt at leve på den måde.«Larry Feinberg er en af de indvandrere, som politikerne gerne vil lokke til Danmark. Da han kom til Danmark og ikke kunne sproget, sled han i det på en Rockwool­-fabrik, mens han sidenhen har arbejdet målrettet på at uddanne sig og skabe en god tilværelse i Danmark. I dag arbejder han på et værested for psykisk syge.

Trods 25 år i Danmark har han dog aldrig kunnet stemme til et folketingsvalg, og dette skurrer i hans amerikanske sjæl, for i hjemlandet lyder mantraet: »No taxation without representation.«

»Jeg har betalt skat i alle de år, jeg har boet i Danmark, men har aldrig kunnet stemme til et folketingsvalg. Det bliver stort endelig at kunne stemme,« siger Larry Feinberg, efter at han har hørt, at udlændinge i fremtiden ikke behøver fraskrive sig statsborgerskabet, hvis de ønsker sig et dansk ditto.

Danskeren uden danskheden

For 62-årige Ulla De Stricker var situationen en ganske anden. Og så alligevel ikke.

Ulla De Stricker er født og opvokset i Danmark, men valgte at forfølge en karriere i Canada, da hun under en rejse fandt drømmejobbet. Ulla De Stricker boede i 25 år i Canada, før hun tog springet og blev statsborger i landet. Grundene var udelukkende praktiske. Det var et spørgsmål om at få lov til at stemme og om ikke at være udelukket fra konsulent-job i den føderale regering.

»Jeg var tung om hjertet, da det gik op for mig, at jeg nu ikke længere kunne anses for at være dansker. For mig var det ikke et fravalg af Danmark, det var et spørgsmål om at tilpasse sig omstændighederne.«

Ifølge det nye lovforslag kan alle danskere, som tidligere har måttet frasige sig statsborgerskabet, få det tilbage, hvis de ansøger inden for fem år efter lov­forslagets vedtagelse. Dette vækker stor glæde i Canada:

»Det har jeg ventet længe på. Der går ikke fem år, inden jeg ansøger om at få mit danske statsborgerskab tilbage. Der går fem nanosekunder,« jubler Ulla De Stricker.

Tilbage i Danmark ser også Larry Feinberg lysere på fremtiden: »Der bliver fest i det dansk-amerikanske samfund, når loven vedtages. Der er nogle, som kalder dobbelt statsborgerskab for utroskab, men for os er det snarere et ægteskab. Vi er knyttet til både Danmark og USA og ønsker at høre hjemme begge steder.«