De Konservative runder magisk hjørne i ny måling

For første gang i to år runder De Konservative fem procent i en Voxmeter-måling. Partiet står til ni mandater.

ARKIVFOTO: Konservatives Søren Pape. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech

Oftest taber støttepartier - især de mindre af slagsen - vælgere, når de går i regering. Men sådan ser det ikke ud til at gå for Folketingets mindste parti, De Konservative.

Det seks mandater store regeringsparti står i en ny Voxmeter-måling foretaget for Ritzau til 5,0 procent af stemmerne.

Sidste gang, det 101 år gamle parti kunne mønstre en vælgeropbakning over fem procent i en Voxmeter-måling, var i marts 2015 - altså for præcis to år siden.

De fem procent vil estimeret give partiet tre mandater oven i de nuværende seks. Den statistiske usikkerhed er dog plus/minus 1,3 procentpoint.

De Konservative fik med partiformand Søren Pape Poulsen (K) det dårligste valg i partiets historie, da kun 3,4 procent af vælgerne satte kryds ved liste C 18. juni 2015.

I forbindelse med partiets sommergruppemøde i august 2016 nåede Pape og partiet et nyt lavpunkt, da målinger fra Megafon og Epinion gav partiet en opbakning på henholdsvis 2,7 og 2,6 procent.

Men siden De Konservative 28. november trådte ind i regeringen sammen med Venstre og Liberal Alliance, er det kun gået én vej i målingerne: op. I en Voxmeter-måling fra 21. november lå De Konservative til 3,0 procent.

Der er dog et stykke vej mod fordums storhed. De Konservative opnåede partiets bedste valgresultat med statsminister Poul Schlüter i spidsen i 1984. Her fik partiet 23,4 procent af stemmerne. Det udløste 42 mandater.

Men også Schlüter overtog et kriseramt konservativt folkeparti, der i 1975 med 5,5 procent af stemmerne havde fået partiets hidtil dårligste valg.

Siden gik det dog fremad for partiet ved fire valg i træk, før partiet i 1990'erne igen oplevede nedgang.

Således var det et vingeskudt parti, Bendt Bendtsen (K) i 1999 satte sig i spidsen for. Det lykkedes dog formanden at stabilisere partiet omkring de 10 procent - hvilket lidt hånligt gav ham tilnavnet »Mr. 10 procent«.

Voxmeter-målingen baserer sig på telefoninterview med 1034 repræsentativt udvalgte personer og er gennemført fra 6. til 11. marts.