Dansker skal bremse pengeoverførsler til Islamisk Stat

Islamisk Stat skal forhindres i at misbruge betalingskanaler, siger tidligere PET-chef, som leder indsatsen.

Danmark er blevet såkaldt medleder af den internationale koalitions arbejdsgruppe i Libanon, som skal sørge for, at Islamisk Stat for eksempel ikke længere vil have råd til at betale fremmedkrigere for at kæmpe. Free/Colourbox Fold sammen
Læs mere

København. Hvis Islamisk Stat (IS) skal bekæmpes, er det vigtigt at lægge en massiv ring hele vejen rundt om den pengestrøm, som finansierer den ekstremistiske bevægelse.

Med en dansker helt i front vil den internationale koalition mod IS forsøge at skyde den ekstremistiske bevægelses finanser i sænk

- Vi analyserer, hvilke betalingskanaler som er særligt sårbare over for misbrug fra Isil, fortæller Jens Madsen. Han er tidligere PET-chef og forhenværende chef for Bagmandspolitiet og skal lede den analyserende del af indsatsen.

- Vi vil forsøge at række ud til vekselkontorer og kontorer for pengeoverførsel og lave uddannelse i forhold til, hvad medarbejderne skal være særligt opmærksomme på, fortæller han.

Danmark er blevet såkaldt medleder af den internationale koalitions arbejdsgruppe i Libanon, hvor man arbejder for at bremse pengestrømmen til IS. Målet er, at gruppen eksempelvis ikke længere skal have råd til at betale fremmedkrigere for at kæmpe.

- Jeg kunne forestille mig en situation, hvor der sidder Isil-ledere og tænker frem i tiden, fordi de nu er udsat for et hårdt militært pres, siger Jens Madsen.

- De vil sikkert gerne kunne finansiere fremtidige terrorangreb og har måske planer om at lave nye og yderligere grupperinger.

- Derfor er det vigtigt, at det internationale system er med til at forhindre, at Isil-ledere placerer midler forskellige steder, som de senere kan bruge, siger han.

Den danske udenrigsminister, Kristian Jensen (V), glæder sig over Danmarks fremtrædende rolle.

- En af grundene til, at Isil voksede sig så stærk og har været en meget stærk terrororganisation, er, at den har været en af de mest velfinansierede terrorbevægelser, vi har set indtil nu, siger Kristian Jensen.

- Det er utroligt vigtigt at stoppe pengestrømmene, så de ikke har mulighed for at betale krigere, købe våben eller andet på det illegale marked, siger han.

/ritzau/