Danfoss-milliardær skrev »usædvanlig« mail til Løkke: Ville have politiskole til Sønderborg

Bestyrelsesformanden for Danfoss, Jørgen Mads Clausen, opfordrede i en mail statsminister Lars Løkke Rasmussen til at placere den nye politiskole i Sønderborg. Usædvanligt, mener forsker.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og formand for bestyrelsen i Danfoss Jørgen Mads Clausen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Henning Bagger og Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kampen om at lægge jord til den nye politiskole i Vestdanmark har også været ført af en af Danmarks tungeste erhvervsstemmer.

En aktindsigt, Berlingske har fået fra Statsministeriet, viser, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) en novemberaften i 2015 modtog en mail fra uventet kant. Afsenderen var Jørgen Mads Clausen, bestyrelsesformand i en af landets største virksomheder, Danfoss, og en af Danmarks rigeste mænd.

Mailen er sendt 17. november 2015 klokken 18.36 – dagen efter et flertal i Folketinget var blevet enige om at oprette en ny politiuddannelse et endnu ikke fastlagt sted i Vestdanmark.

Jørgen Mads Clausen har stilet mailen direkte til Løkke og indleder med at lykønske statsministeren med politiforliget.

Danfoss har hovedsæde i Sønderborg Kommune, og bestyrelsesformanden gør opmærksom på, at der ligger en politiskole i den nordtyske by Kiel 90 kilometer fra byen. Han understreger, at der er »stærke kræfter på begge sider af grænsen, som ønsker båndene styrket«.

Derudover skriver bestyrelsesformanden, at Syddansk Universitet og universitetet i Flensborg og Kiel samarbejder på tværs af grænsen, ligesom han betoner, at »Danfoss er den største industrivirksomhed i Slesvig-Holsten såvel som i Sønderjylland«.

»Jeg håber, at det samme stærke samarbejde kunne ske for en politiskole i Sønderborg. Jeg håber, at du vil arbejde for det,« slutter Jørgen Mads Clausen mailen, hvor han underskriver sig som bestyrelsesformand for Danfoss.

En »usædvanlig« mail

Forløbet omkring placeringen af politiskolen har været omgærdet af enorm interesse fra flere fronter. En politiskole kan skabe arbejdspladser, tilflytning af unge samt være et stort aktiv for lokalområdet, og i alt 32 jyske og fynske kommuner bød ind på placeringen.

I november 2016 meldte regeringen ud, at skolen skal placeres i Herning, men det er endnu ikke lykkedes at samle et flertal bag beslutningen.

Af aktindsigten fremgår det, at flere borgmestre undervejs i forløbet har taget kontakt til statsministeren i håb om at kunne få placeret skolen i netop deres hjemstavn.

Et velkendt fænomen, påpeger forskningschef på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Roger Buch, som har forsket i både kommunalpolitik og lobbyisme.

Men at en erhvervsmand som Jørgen Mads Clausen kontakter statsministeren, anser forskningschefen for at være »usædvanligt«.

»Det er bestemt ikke normalt, at erhvervsfolk på den måde blander sig i konkrete politiske beslutninger. Derfor tænker jeg, at han muligvis er blevet trukket ind i sagen et andet sted fra i håb om, at han kunne gøre sin stemme gældende,« siger Roger Buch.

Borgmester glad for opbakning

Borgmester i Sønderborg Kommune Erik Lauritzen (S) afviser, at han skulle have koordineret forløbet med Danfoss-formanden.

»Jeg har godt vidst, at nogle af vores erhvervsledere også har været interesserede i at få politiskolen til Sønderborg. Men det er sket af egen drift, hvis de ligefrem har henvendt sig til ministre,« siger borgmesteren, som dog »er glad for« erhvervslivets opbakning.

Erik Lauritzen har da også sammen med netop Jørgen Mads Clausen og andre sønderjyske erhvervsfolk forfattet et debatindlæg, som han sendte til statsministeren kort efter Danfoss-formandens mail. I indlægget argumenterer forfatterne for, at politiskolen med fordel kan placeres i Sønderborgs gamle kasernebygning.

»Vi har jo en samlet interesse i, at vores lokalområde oplever et løft i forhold til at få uddannelsesinstitutioner og unge mennesker hertil. En virksomheder som Danfoss er jo også udfordret af, at folk flytter fra området,« siger Erik Lauritzen.

En vigtig sønderborgsk skikkelse

Jørgen Mads Clausen mener, at det var »et vigtigt argument«, at den tyske politiskole ønsker at samarbejde med den nye danske, og at det var årsagen til, at han sendte mailen.

Men det er jo ingen hemmelighed, at din virksomhed har hovedsæde i Sønderborg Kommune, og at du er en vigtig skikkelse i det sønderborgske lokalmiljø. Havde du andre tanker med at sende mailen?

»Over de seneste fem år er vi blevet tappet for offentlige arbejdspladser, og man har nedlagt det ene og det andet. Vi burde stå bedre,« siger Jørgen Mads Clausen.

Sendte du mailen for at lægge pres på regeringen?

»Sådan skal det ikke opfattes. Jeg kommer med mit partsindlæg, og så må man i sidste ende finde ud af, hvad man så vil.«

Føler du, at du som erhvervsmand har ret til at blande dig i en politisk beslutning for blandt andet at komme dit eget lokalområde til gavn?

»Absolut. Jeg kan ikke se, hvad der taler imod.«

DF og S afgør sagen

Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet, der er en del af politiforliget, skal levere de afgørende mandater for, at den nye politiskole endeligt kan placeres. De ser ingen problemer i mailen.

»Der er ingen tvivl om, at der er mange, der har været meget engagerede i den her sag. Jørgen Mads Clausen er borger i Danmark, og han har ligesom alle andre lov til at skrive en mail til statsministeren,« siger retsordfører Peter Kofod Poulsen (DF).

Ifølge retsordfører Trine Bramsen (S) er det »altid godt, når folk søger at påvirke den demokratiske proces«.

»Men jeg havde gerne set, at henvendelsen var blevet forelagt forligskredsen. Det er afgørende med åbenhed om, hvem der henvender sig,« siger hun.

Jørgen Mads Clausen sendte også sin mail til daværende justitsminister Søren Pind (V). Hans efterfølger, Søren Pape Poulsen (K), ønsker ikke at kommentere sagen, men henviser i stedet til det svar, Pind gav 8. december 2015.

Her kvitterede han for Jørgen Mads Clausens henvendelse og understregede, at »både statsministeren og jeg er glad for din interesse og forslag til placeringen af den nye skole«.