Pape åbner alligevel for, at politiskolen kan ligge andre steder end i Herning

Det er alene en politisk beslutning, at regeringen vil lægge politiskolen i Herning, siger justitsministeren.

Folketingets Retsudvalg har kaldt justitsminister Søren Pape Poulsen (KF) i åbent samråd om en ny politiskole i Vestdanmark. Samrådet er åbent for alle og finder sted torsdag den 15. december 2016 kl. 14.00. (Foto: Martin Sylvest/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest

For over et år siden vedtog et bredt flertal på Christiansborg, at der fra 2018 skal uddannes politibetjente fra en skole i den vestlige del af landet.

Siden har fulgt en - med justitsministerens ord - "alt for lang" og "uskøn" proces. Selv om alle partier presser på for en hurtig afklaring, er det endnu ikke endeligt afgjort, hvor og hvornår skolen skal etableres.

Socialdemokratiet har torsdag indkaldt justitsminister Søren Pape Poulsen (K) i samråd for at få svar på en række spørgsmål. Blandt andet de faglige argumenter for at placere skolen i Herning, som regeringen insisterer på.

På samrådet slår ministeren fast, at den geografiske placering "er og bliver en politisk beslutning", som regeringen baserer på en vurdering af politiets behov og ønsket om at skabe en bedre balance mellem landsdelene.

- Jeg har ikke sagt, at det er en fuldstændig umulighed at bygge en politiskole andre steder end i Herning, siger Pape på samrådet.

- Men det handler om at skabe de bedst mulige rammer for politiet.

- At etablere den nye skole i eksisterende lokaler vil være at gå på kompromis med sikkerheden, siger Søren Pape Poulsen på samrådet.

Den tidligere justitsminister, Venstres Søren Pind, slog ellers ad flere omgange fast, at regeringen havde truffet beslutning om, at den nye politiskole skulle ligge i Herning.

Både S og DF kritiserer planen om nybyggeri i Herning. Det vil betyde, at der først bliver optaget elever fra 2019 eller 2020.

- Jeg skal være den første til at ønske, at den nye skole kunne stå klar i 2018. Problemet er bare, at det ikke kan lade sig gøre i den virkelige verden, siger ministeren.

Han understreger, at en politiskole er "meget, meget mere end bare klasselokaler":

- Der skal etableres en øvelsesby og en kommandocentral. Der skal være kriminaltekniske undersøgelseslaboratorier og gode betingelser for at øve skydetræning og magtanvendelse.

Ombygningen af en eksisterende bygning kræver mere end bare "pensel og kost", betoner ministeren.

Der er afsat 100 millioner kroner til etableringen af en ny skole. Et nybyggeri vil koste mere, og de penge skal der flertal til at finde. Men også en skole i allerede eksisterende bygninger vil koste mere, siger Pape.

Spørgsmålet er, om partierne efter torsdagens samråd er kommet tættere på en afklaring? Ikke ifølge Papes analyse:

- Det her kommer der jo ikke en politiskole ud af, konkluderer han og skitserer, hvad der herfra kan ske:

- Enten kan regeringen sende et aktstykke (anmodning fra regeringen, red.) i Finansudvalget, og så må vi se, hvad der sker.

- Men jeg håber, at der kommer en aftale inden da.