Brian M afviser dialog med ekstremister

Der er ingen grund til at bruge kræfter på dialog med ekstremister, der ikke vil vores samfund. Det siger justitsminister Brian Mikkelsen.

Justitsminister Brian Mikkelsen (K) Fold sammen
Læs mere
Foto: Rune Evensen Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Justitsminister Brian Mikkelsen (K) lægger sig tættest på strammerlinjen i det værdislagsmål, der er brudt ud mellem de to Venstre-ministre, integrationsminister Birthe Rønn Hornbech og velfærdsminister Karen Jespersen - uden at han dog vil tage stilling til, hvem af de to der har ret.

- Jeg vil ikke opfordre til dialog med folk, som ikke vil vores samfund, og som kun har et formål. Al-Qaeda-typer, som vil undergrave vores demokrati. Hizb-ut-Tahrir. Hvad skal vi i dialog med dem om? De vil jo ikke vores samfund, de vil ikke ligestilling og demokrati. Så det synes jeg ikke, man skal bruge kræfter på. Men ellers er dialog af det gode. Jeg vil gerne i dialog med det store flertal af muslimer, som gerne vil vores demokrati, siger Brian Mikkelsen.

Velfærdsminister Karen Jespersen er bekymret for en intern regeringsrapport, som Birthe Rønn Hornbech står i spidsen for. Efter Jespersens opfattelse lægger rapporten for meget op til dialog og imødekommenhed med ekstremister og islamister. Den indeholder blandt andet et ønske om en kommunikationsplan - inkl. "passende sprogbrug for ikke at provokere" i forhold til muslimer med ekstremistiske holdninger. Det ser Brian Mikkelsen ingen grund til.

- Man skal bruge flere metoder, blandt andet dialog. Men man skal ikke lægge sig ned for hele diskussionen om, hvilket sprog vi må bruge og ikke bruge, siger han.

Rapporten lægger også op til, at PET skal danne et dialog-forum med muslimer med "kontroversielle holdninger", muslimske studiegrupper i fængslerne med fokus på Koranens budskaber om bl.a. rusmidler og vold og partnerskaber med muslimske trossamfund. Brian Mikkelsen vil dog ikke forholde sig konkret til rapportens enkelte punkter.

Rapporten, der er en opfølgning på regeringsgrundlaget fra 2007, er blevet til på konservativ foranledning og skal - efter finanslovforhandlingerne i sidste uge - danne grundlag for en handlingsplan for forebyggelse af ekstremisme og islamisme. Embedsfolk fra Integrationsministeriet, Velfærdsministeriet, Beskæftigelsesministeriet og Justitsministeriet er med i udarbejdelsen af rapporten.

/ritzau/