Blandet modtagelse af svinevelfærdsaftale

Enhedslistens fødevareordfører, Per Clausen, er langt fra tilfreds med fødevareministerens nye handlingsplan, der skal gøre dyrevelfærden bedre for danske svin. Landbrug og Fødevarer bakker derimod aftalen op.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Enhedslistens fødevareordfører, Per Clausen (Ø), er ikke imponeret over den handlingsplan for forbedret dyrevelfærd i danske svinestalde, som fødevareminister Dan Jørgensen (S) torsdag har præsenteret.

Per Clausen så gerne, at handlingsplanen rent faktisk fokuserede på dyrenes ve og vel, men i stedet tilgodeses landbruget, ifølge fødevareordføreren.

»Det er hårdt tiltrængt med handlingsplan for bedre dyrevelfærd for svin. Desværre får fødevareministerens plan næppe nogen reel effekt. I stedet for at tage fat om nældens rod og gennemføre det, man ved virker, igangsættes der en masse projekter, udredninger og syltekrukker. Det meste for skatteydernes regning. Dan Jørgensen svigter dyrevelfærden, men holder til gengæld hånden over svineproducenterne,« siger Per Clausen i en pressemeddelelse.

Per Clausen medgiver, at handlingsplanen indeholder fornuftige initiativer, men hvis formålet er at skabe ordentlige vilkår for grisene, så er planen en stor skuffelse, mener han.

Det er især målsætningen om en mindre dødelighed blandt pattegrise og at færre grise skal halekuperes, som Per Clausen mener, der er behov for helt andre tiltag til, end dem som handlingsplanen indeholder.

»Selv om man ved, at problemet med den høje dødelighed hos smågrise kræver mindre kuld, avler man stadig større kuld. Selv om man ved, at svinene skal have mere plads og mere halm, hvis behovet for halekupering skal reduceres, sikrer man sig ikke, at disse krav opfyldes. I stedet gentager man gamle målsætninger og løfter fra landbrugets side, som indtil nu reelt ikke har givet nogen resultater,« siger Per Clausen.

I Landbrug & Fødevarer bakker man derimod op om ministerens visioner for fremtidens dyrevelfærd. Formanden for Landbrug & Fødevarer, Svineproduktion, Erik Larsen, mener, handlingsplanen er ambitiøs, men også fyldt med udfordringer for landbruget.

Erik Larsen hæfter sig blandt andet ved, at man i 2018 skal have fundet alternativer til kastration uden bedøvelse af svinene.

»Der er ingen, der er mere interesseret i sunde grise end os, der lever af dem. Vi har længe ledt efter alternativer til kastration, men det er nødvendigt for, at kødet smager bedre. Men at tro, vi kan løse problemet i morgen eller næste år, er urealistisk. Derfor har vi aftalt med ministeren, at vi arbejder hen i mod at undgå kastration uden bedøvelse hurtigst muligt,« siger Erik Larsen til Berlingske Nyhedsbureau.