Ny aftale skal løfte svinevelfærden markant

Hver dag dør 25.000 pattegrise i de danske svinestalde, og det tal vil fødevareministeren bringe betydeligt ned med en ny handlingsplan, der skal gøre dyrevelfærden markant bedre.

Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fødevareminister Dan Jørgensen (S) har torsdag præsenteret en ny handlingsplan, der med 22 konkrete initiativer skal løfte velfærden for danske svin markant.

Fødevareministeren betegnede i januar svineproduktion som Danmarks største dyrevelfærdsproblem, og Berlingske Nyhedsbureau skrev i marts, at Dan Jørgensen havde underskrevet en fælles erklæring om at forbedre de danske svins velfærd i staldene i samarbejde med blandt andre Landbrug & Fødevarer, Dyrenes Beskyttelse og detailhandlen.

Der er den erklæring, der torsdag er kommet en konkret handlingsplan ud af.

»Jeg er enormt glad for, at så mange parter har bidraget med at udforme denne plan. Ligesom jeg er helt bevidst om, at arbejdet slet ikke er færdigt endnu. Jeg håber og forventer, at alle interessenter bidrager konstruktivt til at få de her ting ført ud i livet,« siger Dan Jørgensen i en pressemeddelelse og fortsætter:

»Jeg har fra starten af min ministertid sagt meget klart, at der er behov for et markant løft af dyrevelfærden i de danske svinestalde. Det kommer nu. I fremtiden vil forbrugerne kunne sætte tænderne i en kotelet med langt bedre smag i munden,« siger han.

Fødevareministeren oplyser, at aftalen blandt andet skal sikre, at færre grise bliver halekuperet, kastration af hangrise uden bedøvelse stoppes, og så skal søer ikke længere stå fastspændt i store dele af deres liv.

»Vi har fundet en række løsninger på nogle store dyrevelfærdsproblemer, som ikke kommer til at gå ud over landbrugets økonomi. Tværtimod viser vi, at dyrevelfærd og hensynet til bundlinjen godt kan gå hånd i hånd. Eksempelvis er det både godt for dyrevelfærden og for landmandens pengepung, at flere smågrise i fremtiden vil overleve, og at der ikke skal bruges ressourcer på at kastrere smågrise,« siger Dan Jørgensen.

Fødevareministeren glæder sig over, at det allerede fra næste år vil være muligt at købe svinekød fra ikke-kastrerede hangrise. Og fra 2018 skal det være helt slut med at kastrere grise uden bedøvelse i danske svinestalde.

»Forbrugerne vil nu få muligheden for at løfte dyrevelfærden, når de vælger koteletter i køledisken. Danskerne kan fremover vælge at sætte tænderne i svinekød, som er blevet sparret den smertefulde kastration. Det forpligter nu alle os dyrevenner til at tage det rigtige dyrevelfærds-valg i supermarkedet,« siger Dan Jørgensen.