Blå partnere kræver klare svar fra Løkke om omstridt krigskommission

V-formand bør love at lukke den 13,3 mio. kr. dyre Irak-kommission, hvis folketingsvalget gør ham til statsminister, lyder det fra DFs Kristian Thulesen Dahl. Han vil have en borgerlig aftale inden valget.

Danske soldater faldt i tjenesten og blev såret under Danmarks deltagelse i krigene i Irak og Afghanistan – og der er ifølge tre af partierne i blå blok ikke grund til at bruge flere penge og mere tid på at have en kommission til at undersøge, hvad der skete før og under krigene. Arkivfoto: Linda Kastrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringens stillestående og formandsløse Irak-kommission har kostet danskerne langt flere skattemillioner end først antaget. Det får nu Dansk Folkeparti-formand Kristian Thulesen Dahl til at kræve sit borgerlige modstykke i Venstre, Lars Løkke Rasmussens, ord for, at han lukker Irak-kommissionen, hvis der er et blåt flertal efter næste valg.

Venstre har flere gange opfordret regeringen til at lukke Irak-kommissionen, men partiet afviser selv at svare på, om de vil gøre det samme, hvis de vinder statsminister­posten, lyder kritikken fra Kristian Thulesen Dahl, der efterlyser et borgerligt håndtryk på at lukke kommissionen inden et valg.

»Vi må erkende, at der lige nu ikke er et politisk flertal for at lukke Irak-kommissionen. Men det kan der komme. Jeg vil tydeligt appellere til Lars Løkke om, at vi allerede nu laver en aftale om, at det her lukker vi, hvis vi vinder næste valg,« lyder det fra DF-formanden, der peger på partiets kommende beslutningsforslag om at lukke Irak-kommissionen som en god anledning.

Siden regeringen nedsatte Irak-kommissionen i 2012, har Venstre kritiseret regeringen for ikke at inddrage en undersøgelse af krigene på Balkan i 90erne også.

»Politisk drilleri«, lyder dommen over Venstres indsats fra Kristian Thulesen Dahl.

»I bund og grund efterlader Venstre på det punkt skatteyderne med udsigten til en lang næse, en masse spildte skattekroner og regningen på et gilde, som ingen vil få større glæde af. Forestiller Venstre sig, at man skulle komme efter Nyrup om otte år, hvis de indlemmer krigene på Balkan? Nej, det må stoppe her, og det er et politisk krav fra vores side, hvis der kommer en ny borgerlig regering,« siger Kristian Thulesen Dahl, der bakkes op af de Konservative og Liberal Alliance.

Meldingen kommer efter, at det i går kom frem, at undersøgelserne af Danmarks deltagelse i krigene i Irak og Afghanistan har kostet seks mio. kr. mere end først antaget. Tidligere har det været fremme, at Irak-kommissionen har kostet i omegnen af 7,4 mio. kr., men ifølge et regnskab fra Justits­ministeriet, er det rigtige beløb 13,3 millioner kroner. Et beløb, som svarer til knap halvdelen af den tre år lange skattesags­kommission, men som er blevet brugt, selv om kommissionen på grund af interne stridigheder og besværlige sikkerheds­godkendelser reelt ikke er kommet nogen vegne de seneste to år.

»Vi har ikke regeringsmagten«

Så sent som i torsdags kaldte Lars Løkke Rasmussen på sin Facebook kommissionen for en »farce«.

»Brug dog lejligheden til at skrotte kommissionen eller i det mindste rette op på kommissoriet, så også Nyrup-regeringens periode inddrages,« lød opfordringen fra Lars Løkke Rasmussen til regeringen.

Det har ikke været muligt for Berlingske at få en kommentar fra Venstres formand. Direkte adspurgt, hvorfor Venstre på den ene side opfordrer regeringen til at lukke Irak-kommissionen, men ikke selv har bebudet, at de vil gøre det samme, svarer partiets forsvars­ordfører, Troels Lund Poulsen:

»Vi har jo sagt meget klart, at det kommissorium, der ligger nu, ikke giver nogen mening. Skal Irak-kommissionen køre videre, skal undersøgelsen udvides. Når det er sagt, så sidder vi ikke med regerings­magten, så det (en lukning af Irak-kommissionen, red.) må man se på, når vi får regeringsmagten. Men det betyder ikke, at vi ikke kan give gode råd,« siger Troels Lund Poulsen.Men er Venstre parat til at give et borgerligt håndslag på, at I lukker kommissionen efter et valg?»Nej, det er vi ikke. Vi vil ikke tage forskud på valgresultatet. Derfor har vi den holdning, at vi opfordrer regeringen til at lukke kommissionen. Hvad der så sker efter et valg, det tager vi stilling til på det tidspunkt,« siger Troels Lund Poulsen.

Udenrigsordfører hos de Konservative Lars Barfoed kalder det »vigtigt«, at Venstre går med i en mulig borgerlig aftale om at lukke kommissionen inden et valg.

»Det er jo en undersøgelse af os selv, så når vi mener, at sådan en undersøgelse skal stoppes, så skal vi melde det ud inden et valg, så vælgerne ved, hvad de kan regne med,« siger Lars Barfoed, der bakkes op af LA:

»Jeg står på mål for vores synspunkter, som er, at vi gerne lægger stemmer til at lukke kommissionen efter et valg. Hvorfor Venstre tøver, det må du spørge dem om,« siger retsordfører Simon Emil Ammitzbøll.

S: Kommission er ikke spild af penge

Selv om Irak-kommissionen blev nedsat under stor politisk polemik for mere end to år siden, har kommissionen endnu ikke afhørt et eneste vidne. I januar kunne Berlingske berette om en udbredt utilfredshed med kommissionsformanden blandt de to resterende medlemmer af kommissionen, professor Jørgen Albæk Jensen og advokat Jeppe Skadhauge. Utilfredsheden betød, at kommissionen i efteråret måtte indstille sin planlagte møderække, ligesom de to medlemmer over for Justitsministeriets ledelse udtrykte deres mistillid til den siddende formand. Miseren nåede sit højdepunkt, da den nu tidligere formand for Irak-kommissionen, Michael B. Elmer, i torsdags forlod kommissionen. Ifølge Justitsministeriet fordi kommissions­formanden »ikke anser det for realistisk, at han vil kunne få genskabt det gode og konstruktive samarbejde, som er nødvendigt for, at kommissionen kan fuldføre sin meget omfattende og vanskelige opgave«.

I går kom det så frem, at kommissionen har kostet statskassen 13,3 mio. kr.

Af det interne regnskab fremgår det blandt andet, at de tre kommissions­medlemmer samt ansatte tilknyttet kommissionen siden 2012 har fået 6,1 millioner kroner i løn. Derudover er der brugt knap to millioner kroner på advokatbistand, mens der i en mindre skala er brugt 60.000 kroner på »rejser og hotel«, som det fremgår af regnskabet. Beløbet bringer brænde til bålet for dem, der mener, at kommissionen – ligesom andre politisk nedsatte kommissioner – er spild af penge.

Hos Socialdemokraterne mener man, at kommissionen er hver en krone værd.

»Der er da ikke nogen, der kan være uenig i, at det er mange penge og det er ærgerligt, at de er brugt, uden at der er sket så meget. Men der er jo stadig flertal i Folketinget for, at krigene i Irak og Afghanistan skal undersøges«.Der er jo udsigt til, at det vil koste statskassen mange flere millioner kroner. Bør man ikke sige, at nok er nok?

»Nej, hør nu her, der er tale om en meget alvorlig sag, og det er utroligt vigtigt for vores demokrati at få kortlagt deltagelsen i de to krige,« siger Trine Bramsen.