Blå blok: Seks års fængsel til Syrien-krigere

En samlet borgerlig opposition fremsætter et beslutningsforslag om at indføre fængselsstraf og udvisning for Syrien-krigere.

Venstres integrationsordfører, Martin Geertsen, fremsætter sammen med resten af blå blok et beslutningsforslag om at indføre fængselsstraf og udvisning for Syrien-krigere.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Det skal koste opholdstilladelsen eller give seks års fængsel, hvis man vælger at rejse til Syrien eller Irak uden at have fået tilladelse først.

Sådan lyder kernen i et forslag om bekæmpelse af de såkaldte Syrien-krigere, som blå blok længe har forsøgt at få trumfet igennem, og som nu fremsættes som beslutningsforslag i Folketinget.

»Vi siger, at har man ikke en forudgående myndighedstilladelse, så er der indrejseforbud i de zoner i Irak og Syrien, hvor der er en risiko for, at man rejser til og vender radikaliseret tilbage til Danmark,« siger Venstres integrationsordfører, Martin Geertsen (V), og uddyber:

»Gør man det alligevel, kan man som dansk statsborger straffes i op til seks år, og hvis man er på opholdstilladelse, så frafalder den automatisk. Det er simpelthen for at sende et meget klart signal til de unge mennesker, der føler sig fristet af at kæmpe på Islamisk Stats side.«

Reaktionen kommer i kølvandet på, at tre unge fra Østjylland er rejst til Syrien. Det drejer sig om to kvinder på 21 år og en mand på 23 år, oplyser Østjyllands Politi til Jyllands-Posten.

De borgerlige partier har tidligere forsøgt at gøre forslaget til en del af den anti-radikaliseringspakke, der blev vedtaget i slutningen af januar. Justitsminister Mette Frederiksen (S) var med egne ord »ikke afvisende« over for idéen, men understregede, at forslaget vil være en stor ændring i retspolitikken.

Adspurgt om blå blok har stukket følere ind i regeringen for at finde ud af, om forslaget er noget, der har gang på jord, lyder Martin Geertsens svar:

»Vi har siden september stukket følere ind i regeringen, og lige siden har regeringen været i overvejelser. Nu synes vi, det er på tide, at vi får syretestet, hvor langt regeringen er villig til at gå med det her forslag.«

Det borgerlige forslag lægger op til, at Justitsministeriet i samråd med Udenrigsministeriet, Politiets Efterretningstjeneste (PET) og Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) skal afgøre, hvilke områder i Syrien og Irak loven gælder for.

»Og den her sanktion gælder kun så længe, der er krigs- og konflikthandlinger. Hvis Folketinget synes, at myndighederne er gået for langt, kan man til enhver tid ophæve det, myndighederne har foretaget af afgrænsninger,« forsikrer Martin Geertsen og pointerer, at loven vil gøre det meget nemmere for anklagemyndigheden:

»I dag er det vanskeligt for anklagemyndigheden at løfte en bevisbyrde om, at folk har deltaget i terrorhandlinger i de her områder. Vi vil gøre det nemmere ved at sige, at alene ophold i områderne er ulovligt.«