Blå blok presser på for DBS-afklaring

De blå partier vil ikke længere vente på, at transportminister Magnus Heunicke indkalder dem til forhandlinger om DSBs fremtid. De trækker nu i stedet ministeren i samråd.

Transportminister Magnus Heunicke (S) kan godt begynde at forberede sig på en byge af spørgsmål, når han inden længe skal sætte sig for bordenden i det samråd, de borgerlige partier har indkaldt ham til. De afkræver svar på en lang række spørgsmål om DSB, hvis 10års-kontrakt med staten udløber ved årsskiftet. Det skriver Jyllands Posten mandag.

Derudover kræver de også at se transportministeren forslag til en materielplan, der skal løse udfordringen med et voksende antal passagerer og ikke mindst forsøge at rette op på den skade, de fejlbehæftede køb af IC4-togene har medført.

Venstres trafikordfører Kristian Pihl Lorentzen (V) siger til Jyllands-Posten, at »tingene sejler«.

»Tingene sejler i forhold til DSB, og ministeren kører i tomgang. Derfor er vi nødt til selv at tage initiativet. En opposition er altid mistænkt for at drille, men det er altså ikke tilfældet her. Situationen er alvorlig, og vores tålmodighed er slut,« siger han.

Blå blok stod med undtagelse af Dansk Folkeparti uden for transportforliget i januar, hvor Togfonden DK blev oprettet. Her aftalte forligsparterne, at man ved en øget beskatning af Nordsøolien vil finansiere en storstilet opgradering af jernbanenettet.